Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 -

Στα νησιά της Χαβάης πλησιάζουν οι τυφώνες Ιζέλ και ΧούλιοΠάνω από τον Ειρηνικό βρίσκεται ο τυφώνας Ιζέλ και κατευθύνεται προς τη Χαβάη με τις Αρχές να προειδοποιούν κατοίκους και τουρίστες για την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων και κατολισθήσεων.

Πάντως, το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι μάλλον σπάνιο για τα συγκεκριμένα νησιά.

Ο τυφώνας βρισκόταν το απόγευμα της Τετάρτης περίπου 1.130 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Χίλο και είχε κατεύθυνση δυτικά-βορειοδυτικά με ταχύτητα 24χλμ/ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων.

Ο Ιζέλ αναμένεται να εξασθενήσει σε τροπική καταιγίδα πριν φτάσει στην ξηρά, το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο οι μετεωρολόγοι ανακοίνωσαν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει έντονες καταιγίδες και κύματα που πιθανόν φτάσουν τα 3 με 4 μέτρα ύψος.

Σε απόσταση δύο ημερών πίσω από τον τυφώνα Ιζέλ κατευθύνεται προς το ίδιο σημείο και ο Χούλιο, ο οποίος αναβαθμίστηκε από τροπική καταιγίδα και αναμένεται να προκαλέσει επίσης ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι κάτοικοι της Χονολουλού έσπευσαν την Τετάρτη να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα, καθώς οι Αρχές προειδοποίησασν ότι οι επόμενες επτά ημέρες θα είναι δύσκολες.

Οι καταναλωτές περίμεναν σε ουρές στα πολυκαταστήματα, ενώ τα ράφια άδειασαν πολύ γρήγορα από εμφιαλωμένο νερό, μπαταρίες και φαγητά σε κονσέρβες.

«Οι νέοι που κάνουν σερφ ανυπομονούν, αλλά για όλους εμάς τους υπόλοιπους υπάρχει ανησυχία» δήλωσε στο CNN ένας επιχειρηματίας της πόλης.

Ο Χούλιο αναμένεται να φτάσει στη Χαβάη το πρωί της Κυριακής, ωστόσο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πρωταρχικό τους μέλημα είναι ο Ιζέλ.