Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024 -

Γενική Γραμματεία Εσόδων: "Αρχίστε να δεσμεύετε λογαριασμούς"Δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων και περιουσιακών στοιχείων, για μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 3.000 ευρώ ή για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο άνω των 10.000 ευρώ, περιλαμβάνει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εσόδων με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ήδη η εγκύκλιος αυτή έχει αποσταλεί τις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα να ενημερώνουν την Αρχή για το Ξέπλυμα, η οποία μπορεί να δώσει εντολή για «πάγωμα» λογαριασμών, θυρίδων, όπως και της μεταβίβασης κάθε περιουσιακού στοιχείου των υπόπτων.

Oταν υπάρξει ενημέρωση για κάποιο «ύποπτο περιστατικό» ο επικεφαλής της Αρχής προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου διατάζει το πάγωμα κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Απαγορεύει δηλαδή την κίνηση λογαριασμών, τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων, το άνοιγμα θυρίδων, την μεταβίβαση ή εκποίηση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη 754 πλήρεις και 285 μερικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και 1.122 έλεγχοι σε άτομα μεγάλου πλούτου.

Στον Οικονομικό Εισαγγελέα έχουν διαβιβαστεί 2.018 αναφορές, ενώ στην Αρχή για το ξέπλυμα βρίσκονται ήδη 160 αναφορές για φοροδιαφυγή.