Σάββατο 18 Μαΐου 2024 -

Δρίτσας: "Να φύγουμε από το ΝΑΤΟ. Δημιουργεί πολέμους"Μια ακόμη αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε στη Βουλή, αυτή τη φορά με αφορμή το ΝΑΤΟ και τον ρόλο της χώρας μας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου που αφορά στο υπουργείο Αμυνας την Πέμπτη και με αφορμή την απουσία του υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου που βρίσκεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση «μια καθαρή, γενναία και ρητή απάντηση» στο ερώτημα «Να μείνουμε ή να φύγουμε» (από το ΝΑΤΟ).

Παρεμβαίνοντας, ο Θοδωρής Δρίτσας είπε: «Να φύγουμε. Το λέει το Συνέδριό μας με επίσημη απόφαση».

Επανερχόμενος, ο Αδ. Γεωργιάδης ρώτησε: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εξουσία, θα βγάλει την Ελλάδα από την Ατλαντική Συμμαχία ή θα την κρατήσει στην Ατλαντική Συμμαχία και άρα, θα αποδεχθεί και τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται το να είσαι μέλος στην Ατλαντική Συμμαχία;»

«Εχουμε υπεύθυνη στάση» απάντησε ο Θ. Δρίτσας: «Δεν θα διαλύσουμε εμείς το ΝΑΤΟ προφανώς. Το ΝΑΤΟ, όμως, πρέπει να διαλυθεί [..] Εμείς πιστεύουμε ότι το ΝΑΤΟ γεννά πολέμους» σημείωσε.

Εξάλλου, αναφερόμενος στη μετάβαση των Σαμαρά, Βενιζέλου και Αβραμόπουλου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Θ. Δρίτσας ρώτησε: «Τι πηγαίνουν ακριβώς να συμφωνήσουν για την Ουκρανία, για τη Λιβύη, για το Αφγανιστάν και για όλες τις περιοχές... και με βάση ποια εξουσιοδότηση του ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού πηγαίνουν να δεσμεύσουν σε επικίνδυνες εμπλοκές τη χώρα μας;»

Παρεμβαίνοντας στην αντιπαράθεση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης υπενθύμισε ότι σε προεκλογική τηλεοπτική συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας είχε πει τα εξής: «Θα το πω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση και στο ΝΑΤΟ»

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ιωάννης Λαμπροπουλος χαρακτήρισε «επικίνδυνες τις απόψεις που αφήνουν να αιωρείται η συμμετοχή μας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Καμία κυβέρνηση, εξήντα χρόνια τώρα, δεν διανοήθηκε να απεγκλωβίσει τη χώρα».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δηλώσεις Δρίτσα προκάλεσαν και την ενόχληση της κυβερνητικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στο Νιούπορτ της Ουαλίας για τη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν - σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «την ώρα που o πρωθυπουργός εκπροσωπεί τα ελληνικά συμφέροντα στην Σύνοδο Κορυφής και δίνει τη μάχη για την εμπέδωση της θέσης της χώρας στο ΝΑΤΟ ο ΣΥΡΙΖΑ διά στελεχών του ανοίγει θέμα εξόδου της Ελλάδας, θέση που επιμελώς αποκρύπτει στις δημόσιες τοποθετήσεις του».

Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι «τέτοιες νεφελώδεις και τριτοκοσμικές απόψεις βλάπτουν την χώρα και αν ποτέ υιοθετηθούν θα την οδηγήσουν εκτός συμμαχιών σε περιθωριοποίηση και εθνικές καταστροφές. Την ώρα που άλλες χώρες χτυπούν την πόρτα του ΝΑΤΟ αλλά αυτή παραμένει κλειστή ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την έξοδο της Ελλάδας κάτι που θα διευκολύνει την είσοδο εκείνων».