Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΗΠΑ: Στην 69η Σύνοδο του ΟΗΕ ο Ευ. Βενιζέλος



Ποιες θα είναι οι συναντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών στις ΗΠΑ

Στη σημερινή επίσημη έναρξη των εργασιών της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, παρέστη ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Όπως κάθε χρόνο, πρώτοι ομιλητές ήταν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της ΓΣ και οι πρόεδροι της Βραζιλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει στη συνέχεια συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Αλγερίας, του Μαυροβουνίου, του Ιράν και της Ινδίας. Επίσης, θα παρακαθίσει στο γεύμα που παραθέτει ο γγ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών και ακολούθως θα λάβει μέρος στη συζήτηση που θα γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα τους ξένους τρομοκράτες μαχητές σε συγκρούσεις, στην οποία θα προεδρεύσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθίσει και στο δείπνο εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Χθες το βράδυ, ο κ. Βενιζέλος και η σύζυγός του, παρέστησαν στην καθιερωμένη δεξίωση που παρέθεσαν για τους επικεφαλής των ξένων αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στη Σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του, στο ξενοδοχείο «Γουόλντορφ Αστόρια», στο Μανχάταν.

Αύριο, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην υπουργική Εβδομάδα της 69ης ΓΣ του διεθνούς Οργανισμού, θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, την περιοδική προεδρία του οποίου ασκεί για το τρέχον εξάμηνο η Ελλάδα.

Ο κ. Βενιζέλος θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με το νέο ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε και μετά θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας που διοργανώνει η αλβανική προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επίσης, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Συνασπισμού για τις Συριακές Επαναστατικές και Αντικαθεστωτικές Ομάδες και το βράδυ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.