Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021 -
Μέτριο

22 °C

Σήμερα, 22. Σεπτεμβρίου 2021

Περιστέρη: Ο ένοικος του τάφου είναι ένας σπουδαίος στρατηγόςΗ Κατερίνα Περιστέρη, η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη εκτίμησε ότι ο ένοικος του τάφου είναι μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, ένας σημαντικός στρατηγός, ωστόσο το τι κρύβει ο τάφος θα αποκαλυφθεί με την ολοκλήρωση της ανασκαφής, σε έναν περίπου μήνα.

Σε συνέντευξη της στο Μega και την εκπομπή Ανατροπή με τον Γιάννη Πρετεντέρη η αρχαιολόγος μίλησε για ένα μνημείο που κάνει πραγματικά περήφανους όλους τους Ελληνες, ενώ δεν έκρυψε την πικρία της για τα σχόλια συναδέλφων της.

Ο «ένοικος» του τάφου

Ως προς τον ένοικο του τάφου, η κ. Περιστέρη εκτίμησε ότι για μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, έναν σημαντικό στρατηγό. Εξήγησε ωστόσο ότι δεν μπορεί να πει κάτι περισσότερο μέχρι να ολοκληρωθεί η ανασκαφή, περίπου σε ένα μήνα, καθώς «εμείς οι αρχαιολόγοι δεν μπορούμε να λέμε πράγματα αν δε τα πιάνουμε, δεν τα αγγίζουμε».

«Είναι η εποχή που έχουμε τους μακεδονικούς τάφους, είμαστε τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα και είναι μακεδονικός τάφος αλλά με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Κάπως οικουμενικά θα έλεγα, πλούσια χαρακτηριστικά, που δεν συναντούμε τόσο στους άλλους τάφους. Ο περίβολος είναι από μάρμαρο Θάσου, καταπληκτικό. Ο ίδιος ο τάφος δε είναι μια μικρογραφία του περιβόλου, τα στοιχεία οι ορθομαρμαρώσεις τα βρίσκουμε και εσωτερικά. Δηλαδή στον τάφο συνεχίζονται τα στοιχεία του περιβόλου, είναι ένα σύνολο».

Η πικρία για τα επικριτικά σχόλια συναδέλφων της

Η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στο Τύμβο Καστά στην Αμφιπολή ανέφερε «εμείς ξέραμε από πριν ότι είναι τάφος, όμως το γεγονός ότι βρέθηκε η θύρα επιβεβαιώνει και τους πιο δύσπιστους».

Μιλώντας για τις επικρίσεις από συναδέλφους της αρχαιολόγους λέει χαρακτηριστικά «Με πικραίνει αυτό το πράγμα γιατί όταν κάνεις μια δουλειά θα έπρεπε να χαίρονται όλοι οι συνάδελφοι, αλλά ευτυχώς η πλειοψηφία του απλού λαού, των συναδέλφων, είναι μαζί μας».

Αναφορικά με τις επικρίσεις που δέχθηκε για διαρροές στον Τύπο η κυρία Περιστέρη τόνισε πως είναι σημαντικά να υπάρχει διαρκή ενημέρωση για την εξέλιξη της ανασκαφής. Αντιθέτως, θεωρεί πως αυτό είναι κάτι καλό, διότι έτσι γίνεται σωστή ενημέρωση, αφού έτσι μεταφέρεται η δουλειά που γίνεται στο λόφο Καστά στους ειδικούς επιστήμονες αλλά και από τον πιο απλό πολίτη μέχρι τον πρωθυπουργό.

Μαυρογιάννης: Οι Καρυάτιδες δείχνουν πως είναι θαμμένος ο Ηφαιστίωνας

Στην ίδια εκπομπήμίλησε και ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Θεόδωρος Μαυρογιάννης, ο οποίος επανέλαβε την πεποίθησή του πως στον τάφο της Αμφίπολης είναι θαμμένος ο στρατηγός και στενός φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνας.

Ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε βέβαιος πως πρόκειται για ένα μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα, συμφωνώντας με την επικεφαλής των ανασκαφών στον Τύμβο Καστά Κατερίνα Περιστέρη.

«Εγώ εκτιμώ ότι το μνημείο πρέπει να οικοδομήθηκε μεταξύ του 322 και του 318 π.Χ.. Φυσικά πρέπει να περιμένουμε την επιβεβαίωση από τυχόν κεραμικά κ.λπ..

Εδώ όμως, υπάρχει μια ψευδοϊσόδομη τοιχοποιία, η οποία χρονολογείται με ακρίβεια. Αυτή η τοιχοποιία δεν είναι περίβολος, δεν είναι αναλημματικός τοίχος, είναι το κρηπίδωμα με την επίστεψη του Τύμβου και υπάρχει παρόμοιο δείγμα των τοίχων του οικοδομήματος της Σαμοθράκης που ονομάζεται "Ιερό". Εκεί χρονολογείται.

Υπάρχει επιγραφή, 323-317 π.Χ.» υποστήριξε ο κ. Μαυρογιάννης που δήλωσε απόλυτα σύμφωνος με τις εκτιμήσεις της Κ. Περιστέρη για τη χρονολόγηση του τάφου: «Εγώ συμφωνώ απολύτως με τη χρονολόγηση του τάφου στο 325-300 π.Χ.».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αρχαιολογίας, ένα από τα στοιχεία που μαρτυρά την ταυτότητα του ενοίκου του τάφου είναι οι Καρυάτιδες, οι οποίες όπως υποστήριξε, παραπέμπουν στον τόπο καταγωγής του Ηφαιστίωνα, την Αθήνα.