Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Είκοσι χρόνια ζωής δίνει η έγκαιρη διάγνωση σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού



Η έγκαιρη και σωστή διάγνωση του καρκίνου του μαστού δίνει τουλάχιστον 20 χρόνια ζωής στις γυναίκες που έχουν λάβει διάγνωση για τη νόσο.

Αυτό υποστήριξε ο διάσημος Αμερικανοσουηδός καθηγητής ακτινολογίας Δρ Laszlo Tabar στα Μετεκπαιδευτικά Μαθήματα που οργάνωσε στην Αθήνα η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας.

«Όταν ο καρκίνος του μαστού εντοπιστεί σε "baby" στάδιο, σε μέγεθος κάτω από 1 cm, τότε η 20ετής επιβίωση των γυναικών φθάνει το 98%», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δρ Tabar και πρόσθεσε ότι «οι γυναίκες στις οποίες ο καρκίνος του μαστού βρέθηκε σε αυτό το μέγεθος, μπορεί να μη χρειαστεί να κάνουν συμπληρωματική ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία».

Την άποψη του αυτή στηρίζει ο Δρ LaszloTabar στα ευρήματα του υλικού που έχει συλλέξει για 35 χρόνια και αφορά χιλιάδες γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες επίσης ενημερώθηκαν για τη νέα μέθοδο ταξινόμησης του καρκίνου του μαστού που υπέβαλε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η κατάταξη αυτή βασίζεται στον τόπο προέλευσης του καρκίνου του μαστού: προέρχεται είτε από τους γαλακτοφόρους πόρους (πορογενές αδενοκαρκίνωμα, DAB) είτε από τις κυψελίδες του μαζικού αδένα (κυψελιδικό αδενοκαρκίνωμα, ΑAB).

Οι καρκίνοι που προέρχονται από τις κυψελίδες είναι αυτοί που δεν χρειάζονται συμπληρωματική ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία εφόσον είναι κάτω από 1 εκατοστό.

Καθοριστική η διάγνωση των παθολογοανατόμων

Ο διάσημος καθηγητής έδωσε μεγάλη έμφαση στην ανάγκη προσαρμογής της τεχνικής της παθολογοανατομικής εξέτασης στη νέα κατάσταση που δημιουργείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, με χρήση σύγχρονων απεικονιστικών τεχνικών.

Προτείνει τη χρησιμοποίηση μεγάλων τομών στην ιστολογική τεχνική, για να μπορεί να γίνει σύγκριση των παθολογοανατομικών ευρημάτων με τα απεικονιστικά.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού της ορολογίας, η οποία σήμερα βασίζεται στην περίοδο πριν από την εποχή του έγκαιρου εντοπισμού.

Στην παρέμβαση της Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, κ. Λυδίας Ιωαννίδου-Μουζάκα, η οποία ανέφερε ότι η Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν είναι δυνατόν να εξοπλίσει τα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια με νέα μηχανήματα, ο Δρ Tabar απάντησε λέγοντας «σε όλο τον κόσμο –συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας– ξοδεύονται πολλά χρήματα για πολύ ακριβές υπερθεραπείες για μικρούς καρκίνους, με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία, αντί να υποστηρίζεται η έγκαιρη διάγνωση σε υψηλού επιπέδου Κέντρα Μαστού και εκσυγχρονισμένα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια.

Η κατάλληλη απεικόνιση και η σύγχρονη ιστολογική κατάταξη θα βοηθήσει για την επιλογή της κατάλληλης αντιμετώπισης εξατομικευμένα για κάθε ασθενή. Παράλληλα, θα παρέχει και ακριβή πρόβλεψη για τη μακροχρόνια επιβίωσης της ασθενούς. Αυτό θα διευκόλυνε επίσης την επικοινωνία μεταξύ των ιατρών των διαφόρων ειδικοτήτων που εμπλέκονται στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού».

Ο καθηγητής διευκρίνισε ακόμη πως η μαστεκτομή θα παραμείνει πάντα μία από τις χειρουργικές επιλογές, αφού κάποιοι καρκίνοι είναι πολυεστιακοί ή διάχυτοι.

Ο Δρ Tabar ένθερμα υποστήριξε πως με τον καρκίνο του μαστού θα πρέπει να ασχολούνται μόνον όσοι είναι εξειδικευμένοι στον τύπο αυτόν και μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για τη ζωή της γυναίκας. Αυτό επιτυγχάνεται με εξειδίκευση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλων των μελών της ιατρικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένων και των τεχνολόγων της μαστογραφίας.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αδελφική σχέση που έχει, κατά την άποψή του, ο καρκίνος του μαστού με τον καρκίνο του προστάτη και συνέστησε κατά τη λήψη του ιστορικού από τη γυναίκα για την κληρονομικότητα να γίνεται διερεύνηση όχι μόνον για τα άτομα με καρκίνο του μαστού, αλλά ταυτόχρονα και για άτομα με καρκίνο του προστάτη.

Χαιρετισμό στα μετεκπαιδευτικά μαθήματα απεύθυνε η Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Κατερίνα Παπακώστα, η οποία εξήρε το μακροχρόνιο έργο της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας στο κοινωνικό σύνολο.

Παράλληλα, η υφυπουργός παρέδωσε τα Πιστοποιητικά Σπουδών σε όσους πέτυχαν στις εξετάσεις της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.

Τα μετεκπαιδευτικά μαθήματα παρακολούθησαν περίπου 100 Έλληνες ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που ασχολούνται με τον μαστό.