
Νέο, ισχυρό «πλήγμα» και μάλιστα φιλοκυβερνητικό δέχθηκε χθες το πόρισμα της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, υπό την προεδρία του Αντώνη Λιάκου, για τις αλλαγές στο Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η ΟΛΜΕ, η μεγαλύτερη ομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων -εκπροσωπεί περίπου 120.000 μόνιμους καθηγητές- υπό την προεδρία της κ. Ζωγραφάκη-Τελεμέ, η οποία είναι μέλος της παράταξης ΣΥΝΕΚ (Συνεργαζόμενες Εκπαιδευτικές Κινήσεις) που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακοίνωσε ότι «απορρίπτει το πόρισμα της επιτροπής Λιάκου στο σύνολό του» καλώντας το υπουργείο Παιδείας να μην υιοθετήσει τις «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις της Επιτροπής.
Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε με κινητοποιήσεις. «Τυχόν υιοθέτηση του εν λόγω πορίσματος θα προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση της Ομοσπονδίας. Καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, προκειμένου να υπερασπίσουμε τις πάγιες θέσεις του κλάδου για αναβαθμισμένη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους τους μαθητές», τόνισε η ΟΛΜΕ.
Η αντίδραση της Ομοσπονδίας ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της παράταξης καθηγητών του ΣΥΡΙΖΑ ότι «οι βασικές κατευθύνσεις του πορίσματος Λιάκου όχι μόνο δεν αποτελούν βάση διαλόγου, αλλά είναι σε επικίνδυνη - αντιδραστική και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση». Σημειώνεται ότι το πόρισμα έχει ως φιλοσοφία τη δημιουργία 4ετούς Γυμνασίου και 2ετούς Λυκείου το οποίο θα χορηγεί Εθνικό Απολυτήριο στους υποψήφιους για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ύστερα από εξετάσεις σε έξι μαθήματα με θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων, θεσμός ο οποίος εφαρμόστηκε επί υπουργίας Κ. Αρβανιτόπουλου αλλά καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Για όσους μαθητές δεν καταφέρουν να πάρουν το εθνικό απολυτήριο προβλέπεται η χορήγηση «Πιστοποιητικού Σπουδών» το οποίο θα αντιστοιχεί σε ορισμένο αριθμό Ακαδημαϊκών Πιστωτικών Μονάδων του ευρωπαϊκού συστήματος πιστοποίησης προσόντων. Σύμφωνα με τις ΣΥΝΕΚ, οι προτάσεις αυτές θα βαθύνουν τις ανισότητες και θα αλλοιώσουν περισσότερο το μορφωτικό χαρακτήρα του σχολείου, αφού θα οδηγήσουν σε αποκλεισμό από το Λύκειο των παιδιών που προέρχονται από χαμηλά κοινωνικά στρώματα και από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Η παράταξη δε, διαβλέπει μαζική προσφυγή στα φροντιστήρια των οικογενειών με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παιδιών τους στο σχολείο. Παράλληλα, αμφισβητούν την αξιοπιστία του νέου συστήματος. «Όλα τα στάδια απόκτησης του εθνικού απολυτηρίου, προφορικός βαθμός, ερευνητικές εργασίες, γραπτές εξετάσεις (ξανά Τράπεζα Θεμάτων, βαθμολόγηση), πρόσβαση σε ΑΕΙ ακόμα και με συνέντευξη, προβλέπουν διαδικασίες που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σαν αξιόπιστες και αδιάβλητες» αναφέρουν οι ΣΥΝΕΚ.
Σκληρή κριτική στο πόρισμα Λιάκου έχει ασκήσει, εξάλλου, και ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης υποστηρίζοντας πως εάν εφαρμόζονταν οι προτάσεις του «θα οδηγούσαν στο ξεθεμελίωμα όσων θετικών αλλαγών έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια και στην επαναφορά των ταξικών φίλτρων στην εκπαίδευση». Η θέση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο κ. Κοτσιφάκης είναι άτυπα σύμβουλος του υπουργού Παιδείας, ενώ έχει διοριστεί και στην 36μελή Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου του Α. Λιάκου.
Σύμφωνα με τον κ. Κοτσιφάκη, οι προτάσεις για Τράπεζα Θεμάτων, πολλαπλές εξεταστικές διαδικασίες στο Λύκειο, Απολυτήριο για κάποιους και Πιστοποιητικό για τους υπόλοιπους, επιλογή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τις σχολές και επαναφορά της πρόωρης κατάρτιση μέσω των ΕΠΑΛ αποτελούν «σκληρές νεοφιλελεύθερες απόψεις, πολλές από τις οποίες περιγράφονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ του 2011, η οποία οδήγησε σε πολιτικές απαξίωσης του δημοσίου σχολείου που απορρίφθηκαν από την κοινωνία».