Σάββατο 18 Μαΐου 2024 -

Σηκώνουν ψηλά την Ελληνική σημαία στα βάθη της ερήμου (VIDEO)Στο συχνό οδοιπορικό μου στους Αγίους Τόπους αντιλαμβάνομαι το μεγαλείο που νιώθει η ψυχή του ανθρώπου όταν επισκέπτεται τα μέρη της Γέννησης της Σταύρωσης και τη Ανάστασης του Κυρίου . Είναι μια αίσθηση , μια αύρα κι ένα δώρο ψυχής που δεν μπορεί κανείς να περιγράψει στον άλλο . Χρειάζεται ιδία πείρα και εμπειρία από τα άγια αυτά μέρη για να συνειδητοποιήσει κανείς τι σημαίνει να τα αφήνει όλα πίσω του και να ξεφεύγει από την καθημερινότητα την σύγχυση και τα πάθη του.

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Όμως για να συνεχίσω το δημοσίευμα και το αφιέρωμα σε αυτά τα μέρη θα ήθελα να τονίσω ότι σε αυτούς τους Τόπους εκτός από την προσπάθεια που πρέπει να κάνουν οι  μοναχοί στα μοναστήρια να προστατεύσουν την ζωή τους από το μίσος των αλλόθρησκων και τις εγκληματικές ενέργειες εις βάρος τους όπως έγραψα στο προηγούμενο δημοσίευμα, κάνουν παράλληλα και ουσιαστικό έργο για να μεγαλώσουν την περιουσία των μοναστηριών τους, να τα ισχυροποιήσουν και να τα κάνουν πηγή φωτός της ορθοδοξίας.

Μία από τις περιπτώσεις αυτές είναι ο ηγούμενος της Μονής του Αγίου Γεράσιμου στην έρημο στην Ιεριχώ. Το μοναστήρι ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αλλά την φροντίδα του μοναστηριού την έχει αποκλειστικά ο ηγούμενος ο οποίος έχει δημιουργήσει μία όαση μέσα στην έρημο και με προσωπική εργασία αλλά και με τη βοήθεια των επισκεπτών επισκεύασε το μοναστήρι και έκανε μικρά εργαστήρια ψηφιδωτού κεριών αγιογραφίας  όπου απασχολεί νέους που επιθυμουν να εργαστούν επισκευάζοντας παράλληλα και το μοναστήρι.

Σήμερα ο μοναχός Γεράσιμος είναι μια ξεχωριστή μορφή για τον ελληνισμό και την αγιοταφική κοινότητα διότι με δύναμη ψυχής και δίνει μάχες να κρατήσει όχι μόνο το μοναστήρι του αλλά να βοηθήσει και τα υπόλοιπα μοναστήρια της περιοχής.

Το μοναστήρι που έχει ξεχωριστή αξία και ιστορία για τον μοναχισμό και τους Έλληνες ονομάζεται και το μοναστήρι της πέρδικας διότι όταν έφευγε η Αγία Οικογένεια για την Αίγυπτο πέρασε από κει και όλοι έλεγαν ότι η Παναγία έμοιαζε σαν την πέρδικα.

Σήμερα ο μοναχός Γεράσιμος φιλοξενεί σε αυτό το μοναστήρι και στους ξενώνες του δεκάδες κόσμου που θέλει να προσφέρει στο μοναστήρι εργασία και να νιώσει το μεγαλείο του διακονήματος.

Σαν Έλληνας νιώθεις περήφανος όταν βλέπεις μέσα στην έρημο ένας μοναχός να έχει εδραιώσει την ελληνική παρουσία να έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη περιουσία και να μεγαλώνει καθημερινά και το μοναστήρι και να πληθαίνει και τον κόσμο που τον επισκέπτεται και στην Ελλάδα σήμερα όλα να καταστρέφονται και να μην μένει τίποτα όρθιο από τις καταστροφικές κινήσεις των πολιτικών.

Το τρέιλερ που ακολουθεί είναι απόσπασμα από το Ντοκιμαντέρ "Το μοναστήρι της Πέρδικας " από την Μαρία Γιαχνάκη και τον Νίκο Χρυσικάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τι συμβαίνει στον τόπο όπου σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Ιησούς;

Τί συμβαίνει στους Αγίους Τόπους;