Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ρωσία: Προστασία από δύο ραντάρ νέας γενιάς τύπου "Βορονέζ"



Την τρέχουσα χρονιά στις περιοχές των Καλινινγκράντ και Ιρκούτσκ τον εναέριο πολεμικό έλεγχο και σκοπιά αναλαμβάνουν δύο νέοι σταθμοί ραντάρ τύπου "Βορόνεζ" του συστήματος προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση, ενημέρωσαν το πρακτορείο ITAR-TASS από την Διεύθυνση του γραφείου Τύπου και πληροφοριών του Υπουργείου Αμύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

"Η κατασκευή των νέων σταθμών ραντάρ υψηλής βιομηχανικής ετοιμότητας θα υλοποιηθεί επίσης στις περιοχές της Κρασνογιάρσκ και Αλτάισκαγια, στην περιοχή της πόλης Ορεμπούργκ και στον Αρκτικό Κύκλο ", επισήμαναν στο Υπουργείο Αμύνης.

Στο Υπουργείο υπενθύμισαν ότι την παρούσα στιγμή τέσσερις σταθμοί ραντάρ νέας γενιάς συμπεριλήφθηκαν στο σώμα του Γενικού Κέντρου προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση. Τον πολεμικό έλεγχο διεξάγουν οι σταθμοί ραντάρ "Βορόνεζ - Μ " στην περιοχή Λενινγκράντσκαγια και "Βορόνεζ - ΔΜ" στην περιοχή της Κρασνοδάρ.

Άλλοι δύο σταθμοί ραντάρ "Βορόνεζ-ΔΜ " στην περιοχή της Καλονινγκράντ και "Βορόνεζ-Μ" στην περιοχή της Ιρκούτσκ την παρούσα στιγμή λειτουργούν σε ρυθμό πειραματικού πολεμικού ελέγχου. "Η δημιουργία στο έδαφος της Ρωσία μιας αλυσίδας σταθμών ραντάρ νέας γενιάς που έχουν πιο υψηλές πολεμικές δυνατότητες και λειτουργικά χαρακτηριστικά, θα επιτρέψει να εξασφαλιστεί η δημιουργία ενός ενιαίου πεδίου ραντάρ με απαιτούμενους χρονικούς δείκτες προειδοποίησης για πυρηνική πυραυλική επίθεση μέχρι το 2018 ", υπογράμμισαν στο Υπουργείο Αμύνης.

Η ίδια έντονη εργασία διεξάγεται για τη δημιουργία του Ενιαίου Διαστημικού Συστήματος αποκάλυψης και πολεμικής διαχείρισης, ενημέρωσαν στο Υπουργείο. Ειδικότερα, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των μέσων διαστημικού σώματος του Ενιαίου Διαστημικού Συστήματος αποκάλυψης και πολεμικής διαχείρισης ξεκίνησαν σημαντικές εργασίες για την θεμελιώδη κατασκευή σε σταθμούς αρχηγείου του συστήματος στη Σέρπουχοφ και στη Κομσομόλσκ-να-Αμούρε, στα τεχνολογικά συγκροτήματα ετοιμασίας των διαστημικών μηχανημάτων στο διαστημικό αεροδρόμιο Πλεσέτσκ. Στις επιχειρήσεις του πολεμικού και βιομηχανικού συγκροτήματος κατασκευάζονται πειραματικά δείγματα νέων διαστημικών μηχανημάτων και συσκευών επίγειων συγκροτημάτων διαχείρισης.

"Η ενεργή ανάπτυξη του ρωσικού Ενιαίου Διαστημικού Συστήματος αποκάλυψης και πολεμικής διαχείρισης θα επιτρέψει με βεβαιότητα να εκτελείται η πολεμική εντολή για αποκάλυψη εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων και για έλεγχο ραντάρ όλων των επικίνδυνων πυραυλικών κατευθύνσεων προς το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ", διαβεβαίωσαν στο Υπουργείο Αμύνης.

Το 2013 η υπηρεσία του Ενιαίου Διαστημικού Συστήματος αποκάλυψης και πολεμικής διαχείρισης και πληροφορικών μέσων του συστήματος αντιαεροπορικής προστασίας εντόπισαν περίπου 40 εκτοξεύσεις ξένων και ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων διαστημικού προορισμού.