Κυριακή 18 Αυγούστου 2019 -
Μέτριο

29 °C

Σήμερα, 18. Αυγούστου 2019

ΣΟΚ: Πίνετε αναψυκτικά; Ε, τότε... πίνετε καρκίνο!Το γνωρίζετε ότι το να πίνεις αναψυκτικά, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή σου;

Του Σταύρου Ζαγκανά

Μια χημική ουσία που βρίσκεται σε εκατοντάδες αναψυκτικά μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μας, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής Ένωσης Καταναλωτών...

Το καφετί χρώμα πολλών αναψυκτικών οφείλεται στο συστατικό 4-ΕΙΜ (4-μεθυλιμιδαζόλιο).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι η χημική ουσία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να συμβάλλει στην εκδήλωση του καρκίνου.

Οι τοξικολόγοι της Ένωσης πραγματοποίησαν εργαστηριακές αναλύσεις και διαπίστωσαν ότι πολλά αναψυκτικά υπερβαίνουν τις επιτρεπόμενες ποσότητες της χημικής ουσίας.

Η σχετική έκθεση που δημοσιεύεται στο Consumer Reports αναφέρει ότι οι καταναλωτές μπορεί να εκτεθούν στην ουσία μέσω των επεξεργασμένων αναψυκτικών και τροφίμων καφέ χρώματος.

Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει εκδώσει οδηγία για το επιτρεπόμενο όριο 4-ΕΙΜ και επί του παρόντος πραγματοποιεί ελέγχους σε αναψυκτικά και τρόφιμα ώστε να επιβεβαιώσει πόσο ασφαλή είναι.

Η έκθεση του Consumer Reports αναφέρει πως η περιεκτικότητα των αναψυκτικών σε 4-ΕΙΜ μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τόπο παραγωγής, ωστόσο οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους της χημικής ουσίας.

Πλέον... μόνο νερό!