Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Μπερλουσκόνι: Πως θα γίνει ένας από τους ιδιοκτήτες του μεγάλου καναλιού



Προ των πυλών της εισόδου στο Mega ο Όμιλος Μπερλουσκόνι. Στο νέο σχήμα του Mega -αν επικυρωθεί η συμφωνία, όπως όλα δείχνουν- θα συμμετέχουν οι Αττικές Εκδόσεις (Όμιλος Μπερλουσκόνι, Όμιλος Βαρδινογιάννη, Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, μέσω offshore εταιρειών, ο Πήγασος, η 24 Media του Δημήτρη Μάρη (Stoiximan) και με μειωμένο ποσοστό ο ΔΟΛ.

Όλα αυτά θα ισχύσουν εφόσον η αρχικώς αποδεχθείσα από το ΔΣ πρόταση του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου,υλοποιηθεί μέχρι τέλους.

Έτσι, ενώ η τύχη του Mega κρεμόταν από μια κλωστή τις προηγούμενες ημέρες, η κίνηση του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου άλλαξε τα δεδομένα. Έχοντας μαζί του έλληνες και ξένους επενδυτές, δήλωσε πως είναι σε θέση να καλύψει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, υπό την αίρεση πως θα γίνει έλεγχος επί των οικονομικών της εταιρείας.

Το ΔΣ αποδέχθηκε την πρόταση και από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει ο οικονομικός έλεγχος, με στόχο να συνταχθεί ένα business plan το οποίο θα μειώνει το κόστος λειτουργίας της εταιρείας και θα επιτρέπει την αναδιαπραγμάτευση του δανείου. Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες έχουν λιγότερους λόγους να μη δεχθούν την πρόταση του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου και έτσι το εφιαλτικό σενάριο περί εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων προσωρινά φαίνεται να απομακρύνεται. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οφείλουν να απαντήσουν αν δέχονται την πρόταση του εκδότη προς την Τηλέτυπος, η οποία έχει ορίσει νέα έκτακτη συνέλευση στις 7 Απριλίου.

Στο παρασκήνιο πάντως συνέβη μια μεγάλη ανατροπή. Ο ΔΟΛ δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια και δεν μπορεί να ακολουθήσει την αύξηση, με αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού στο Mega, που σήμερα είναι στο 20%. Το μέτωπο Ψυχάρη – Μπόμπολα, που κατείχε την πλειοψηφία των μετοχών επί χρόνια στο Mega, σπάει και έρχεται μια νέα συμμαχία, που θα βασίζεται στη σχέση Μπόμπολα – Βαρδινογιάννη. Η επιλογή αυτή ανοίγει τον δρόμο και για άλλες κινήσεις, όπως, π.χ., η μελλοντική συγχώνευση του Mega με το Star.