
Για πρώτη φορά η Μαρίνα Σάττι μιλά ανοιχτά για το πολυσυζητημένο περιστατικό του χασμουρητού στη Eurovision 2024, τη στιγμή που η εκπρόσωπος του Ισραήλ, Eden Golan, έδινε συνέντευξη Τύπου. Καλεσμένη στην εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου «The 2night show», η τραγουδίστρια έδωσε τη δική της εκδοχή, τονίζοντας ότι δεν επρόκειτο για τυχαία κίνηση αλλά για μια συνειδητή πράξη.
«Δεν μπορώ να δω κάποιο κορίτσι ή γυναίκα ανταγωνιστικά. Και τι να συγκρίνουμε; Ούτε τα τραγούδια, ούτε τα πρότζεκτ είναι ίδια, ούτε η εμφάνιση, ούτε η ηλικία, ούτε οι φωνές. Και επειδή ανέφερες και το θέμα της Eurovision πέρυσι, μπορώ να σου πω ότι αν ένα θέμα με είχε στενοχωρήσει πιο πολύ σε όλη αυτή την ιστορία, ήταν αυτό το αφήγημα ότι ας πούμε έκανα bullying σε ένα κορίτσι. Αυτό ειλικρινά είναι κάτι το οποίο επειδή δεν είναι κάτι που μου ταιριάζει και δεν είναι αλήθεια αυτό, αυτό με έχει στενοχωρήσει να σου πω την αλήθεια πιο πολύ από όλα. Δεν ισχύει. Για κάποιο λόγο, ενώ είχα δώσει και συνεντεύξεις τότε κάποτε που με είχαν ρωτήσει για το κορίτσι και είχα διαχωρίσει τη θέση μου και είχα πει “τη θεωρώ μια πανέμορφη κοπέλα και τρομερή τραγουδίστρια”, κάπως μπερδεύτηκαν οι ιστορίες και τα αφηγήματα», είπε αρχικά η δημοφιλής τραγουδίστρια σχετικά με το περιστατικό.
Σε επόμενη ερώτηση του Γρηγόρη Αρναούτογλου για τη στιχομυθία με τις ωτοασπίδες, η ίδια διευκρίνησε: «Καταρχάς, αυτό έγινε σε μια ιδιωτική συνομιλία. Παρόλα αυτά, αυτό που ήθελα να του πω, το είπα».
Στη συνέχεια σε ερώτηση για το αν δικαιολόγησε ποτέ τη θέση της για το χασμουρητό και για το αν το έκανε επίτηδες ως ένδειξη διαμαρτυρίας, η Μαρίνα Σάττι είπε για πρώτη φορά:
«Ναι, 100% ήταν. Ακόμα και για πράγματα που συνέβαιναν εκεί μέσα, που είναι γνωστά. Τέλος πάντων, δεν με ενδιαφέρει να μπω σε λεπτομέρειες. Νιώθω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει. Και πολλές φορές έχω καταλάβει ένα μάθημα που πήρα τα τελευταία χρόνια. Ότι δε χρειάζεται να μιλάμε με λόγια γιατί αύριο θα παίζει, θα αναπαράγεται, θα ανασύρεται το θέμα. Ο καθένας θα κάνει τη δική του ερμηνεία. Εγώ το μόνο που μπορώ να πω αν θέλεις να πω κάτι, είναι ότι ό, τι και να πω εγώ δεν αλλάζει δυστυχώς αυτό που συμβαίνει στον πλανήτη και αυτή την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που συμβαίνει. Αν ήξερα ότι εκείνη την ώρα είναι ο λόγος πάνω μου για αυτό το θέμα, θα προτιμούσα να το έχω εκφράσει με διαφορετικό τρόπο. Όχι, δεν αναιρώ τη θέση μου. Αναιρώ τον τρόπο».
Στη συνέχεια σε ερώτηση του παρουσιαστή για το αν καταλάβαινε ότι εκείνη την ώρα θα γινόταν αυτό, απάντησε:
«Ξέρω πολύ καλά γιατί το έκανα. Και ξέρουν και όλοι εκεί πέρα γιατί το έκανα. Δε φανταζόμουν ότι θα ταξιδέψει τόσο πολύ. Και ακριβώς επειδή δεν ήμουν μόνη μου, εκπροσωπούσα πάρα πολύ κόσμο, πολλούς ανθρώπους που είχα γύρω μου, την ομάδα, λυπήθηκα γιατί θεωρώ ότι έφερα ανθρώπους σε δύσκολη θέση».
Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην προσωπική της εξέλιξη και καλλιτεχνική έκφραση. Μιλώντας για την περίοδο του «pop και pop 2», εξήγησε:
«Όταν μπήκε το ’23, είπα τώρα θα αρχίσω να φοράω αυτά που δεν έχω βάλει ποτέ. Να χαρώ τον εαυτό μου, το σώμα μου, τους φίλους μου, τα μαλλιά μου, τα νύχια μου. Απενοχοποίηση με ελαφρότητα, χωρίς την αγωνία που είχα παλιά μήπως με περάσουν για ασόβαρη. Ας με περάσουν. Ξέρω ποια είμαι. Και ως μουσικός και ως άνθρωπος».
Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως οι αποφάσεις της καθορίζονται από μια προσωπική αρχή: «Πάντα αναρωτιόμουν πώς θα ένιωθα στα 50 ή στα 60 αν δεν το είχα τολμήσει. Αυτή η σκέψη με τρόμαζε. Γι’ αυτό πήγα στην Αμερική. Γι’ αυτό έκανα αυτό το πρότζεκτ. Και νιώθω χαρούμενη και ελεύθερη».
Η διαδρομή της Μαρίνας Σάττι κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Από κλασικές σπουδές, υποτροφία στο Berklee College of Music, συμμετοχή σε παραστάσεις στην Επίδαυρο, μέχρι τη viral «Μάντισσα» στο Μοναστηράκι, η ίδια δηλώνει:
«Δεν έγινα γνωστή από τη Eurovision. Έχω ρίξει πολλή δουλειά. Όλα όσα έχω κάνει, ακόμα και τα θεατρικά με σπουδαίους σκηνοθέτες, μου δίνουν εργαλεία που φαίνονται σήμερα στα βιντεοκλίπ και στα live μου».
Αναφέρεται με ενθουσιασμό στο φετινό της project με τίτλο «pop», αλλά και στο τραγούδι «Καβουράκια» που εμπνέεται από την ελληνική λαϊκή κουλτούρα και το σινεμά του Σφήνα: «Το “λαλαλά” είναι σαν ωδή στην παιδικότητα. Μου αρέσει να νιώθω σαν αεράκι που φεύγει και χάνεται».
Παρότι το project «pop» έφτασε στην 8η θέση του παγκόσμιου top 10 στο Spotify, η ίδια υπογραμμίζει:
«Για μένα επιτυχία είναι να έρχεται ο κόσμος στις συναυλίες επειδή αγαπά τα τραγούδια μου. Όχι για τα εξώφυλλα ή τις κάμερες».
Κλείνοντας, συνοψίζει τη μετάβασή της από τη φοβισμένη κοπέλα του «Θα σπάσω κούπες» στη γυναίκα που πλέον διεκδικεί χώρο για τη φωνή και τη στάση της:
«Παλιά έδειχνα μόνο τη μία μου πλευρά. Τώρα νιώθω πως έχω δείξει όλον μου τον εαυτό. Και αυτό με κάνει περήφανη».