Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Eurovision 2016: Σήμερα ο β' ημιτελικός για τα εισιτήρια του μεγάλου τελικού



Διεξάγεται σήμερα Πέμπτη 12 Μαΐου στις 10.00 το βράδυ στη Στοκχόλμη της Σουηδίας ο β' ημιτελικός του 61ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.

Στον β΄ημιτελικό συμμετέχουν δεκαοκτώ χώρες που διαγωνίζονται ώστε να διεκδικήσουν τα δέκα εισιτήρια για τον μεγάλο τελικό, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 14 Μαΐου.

Οι χώρες που συμμετέχουν στο δεύτερο ημιτελικό είναι οι εξής:

1. Λετονία

2. Πολωνία

3. Ελβετία

4. Ισραήλ

5. Λευκορωσία

6. Σερβία

7. Ιρλανδία

8. ΠΓΔΜ

9. Λιθουανία

10. Αυστραλία

11. Σλοβενία

12. Βουλγαρία

13. Δανία

14. Ουκρανία

15. Νορβηγία

16. Γεωργία

17. Αλβανία

18. Βέλγιο

Σύντομο ήταν το ταξίδι της Ελλάδας και του συγκροτήματος Argo στη φετινή Eurovision, μιας και η ελληνική συμμετοχή δεν κατάφερε να περάσει στον μεγάλο τελικό. Η χώρα μας αποκλείστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού από τον Α' ημιτελικό, ενώ η Κύπρος τα κατάφερε και πήρε την πρόκριση.

Οι χώρες από τον Α΄ημιτελικό που πέρασαν στον μεγάλο τελικό:

Αζερμπαϊτζάν

Ρωσία

Ολλανδία

Ουγγαρία

Κροατία

Αυστρία

Αρμενία

Τσεχία

Κύπρος

Μάλτα

Τη βραδιά και των δύο Ημιτελικών θα παρουσιαστούν και τα τραγούδια των «Big Five» (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και της διοργανώτριας χώρας (Σουηδία), τα οποία δεν διαγωνίζονται, αφού προκρίνονται απευθείας στον Τελικό της Eurovision.

Στον Τελικό της 14ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι από τους δύο Ημιτελικούς – δέκα από κάθε βραδιά – ενώ οι υπόλοιπες έξι, δηλαδή οι «Big Five», καθώς και η διοργανώτρια Σουηδία, θα περάσουν απευθείας στον Τελικό. Η σειρά εμφάνισης στον Τελικό θα ανακοινωθεί από τους διοργανωτές μετά τη διεξαγωγή και του Β΄ Ημιτελικού.

Για τους δύο Ημιτελικούς, κάθε χώρα έχει δικαίωμα ψήφου μόνο στον Ημιτελικό που διαγωνίζεται το τραγούδι της. Στον Πρώτο Ημιτελικό έχουν επίσης δικαίωμα ψήφου η Σουηδία, η Γαλλία και η Ισπανία, ενώ στον Δεύτερο η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

Στον Τελικό ψηφίζουν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό της Eurovision, ανεξάρτητα από το αν έχουν προκριθεί ή όχι. Η βαθμολογία κάθε χώρας προκύπτει από την τηλεψηφοφορία του κοινού και από την ψήφο της Κριτικής Επιτροπής. Οι τηλεθεατές έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της χώρας τους.

Στον Πρώτο Ημιτελικό – όπως και στον Τελικό – οι Έλληνες φίλοι του Διαγωνισμού έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν, εκτός από τη συμμετοχή της χώρας μας. Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν, καλώντας στο 901 600 41 ΧΧ (προσθέτοντας τα δύο τελευταία νούμερα που αντιστοιχούν στη σειρά εμφάνισης των χωρών τη βραδιά του Πρώτου Ημιτελικού) ή στέλνοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στο 19559 με τον κωδικό της χώρας. Η χρέωση για κάθε τηλεφωνική κλήση ή SMS είναι 0,615 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης όλων των τραγουδιών, σε χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί στον «αέρα» από τους παρουσιαστές.