Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο η αίτηση πτώχευσης της «Έθνος Α.Ε.»



«Όχι» είπε το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας στο αίτημα που είχε καταθέσει η εταιρεία «Εκδόσεις Έθνος Α.Ε» (με βασικό μέτοχο την «Πήγασος» ιδιοκτησίας Μπόμπολα) για πτώχευση.

Το δικαστήριο με απόφαση του απέρριψε την αίτηση πτώχευσης της εταιρείας, που μέχρι πρόσφατα εξέδιδε τις εφημερίδες «Έθνος» και «Έθνος της Κυριακής» έως ότου οι τίτλοι αυτοί αποκτηθούν από τον όμιλο DIMERA συμφερόντων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και οι δυο εφημερίδες επανεκδοθούν. 

Ειδικότερα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας με την απόφασή του (102/2018) απέρριψε τη διαδικασία πτώχευσης της «Εκδόσεις Έθνος Α.Ε», μένοντας σε έναν – κατά τους δικηγόρους- τυπικό  λόγο, στο γεγονός δηλαδή πως σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρίας δεν υπάρχει καν η πτωχευτική περιουσία. Πρόκειται για τα χρήματα τα οποία απαιτούνται για να κινηθεί η διαδικασία πτώχευσης (σύνδικος, λογιστήριο  κλπ). Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με νομικές πηγές, το δικαστήριο δεν μπήκε καν στη διαδικασία να ερευνήσει τις καταγγελίες των εργαζομένων για «δόλια» πτώχευση.

 

Κατά της πτώχευσης της εταιρείας τάχθηκαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστικές ενώσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως υπήρξαν επιλεκτικές πληρωμές οφειλομένων και αποζημιώσεων από την εταιρεία.  
Η απόρριψη του αιτήματος της εταιρείας «Εκδόσεις Έθνος Α.Ε» για πτώχευση, δεν σημαίνει πάντως σύμφωνα με νομικές πηγές, ότι η εταιρεία θα λειτουργήσει ξανά. Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου σημαίνει ωστόσο πως η εταιρεία παραμένει ανοιχτή και έτσι οι υποχρεώσεις της προς εργαζόμενους (μισθοί, αποζημιώσεις κλπ) αλλά και πιστωτές παραμένουν «ζωντανές». 

Ως εκ τούτου εργαζόμενοι και πιστωτές μπορούν ασκώντας τα ένδικα μέσα που τους παρέχει ο νόμος να διεκδικήσουν μέσω της δικαστικής οδού τις αξιώσεις τους από την «Εκδόσεις Έθνος Α.Ε».