Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Άλλες τέσσερις αποφάσεις για τα κανάλια από την Ολομέλεια του ΣτΕ



Ένα νέο πακέτο αποφάσεων για το «καυτό» ζήτημα της χορήγησης αδειών των τηλεοπτικών   σταθμών εθνικής εμβέλειας δημοσίευσε σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Πρόκειται για τρεις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που αφορούν αφενός την Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (απόφαση 366/2017) και αφετέρου τους τηλεοπτικούς σταθμούς Αντέννα (368/2017) και Σκάι (367/2017).

Η Ολομέλεια, με τις τρεις αυτές αποφάσεις της, θεώρησε καταργημένες τις δίκες, μετά την  έκδοση της υπ' αριθμ. 95/2017 απόφασής της  (αφορούσε τον Αντέννα), με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά.

Και οι τρεις που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ (Ένωση, Αντέννα και Σκάι) ζητούσαν να ακυρωθεί η από 4.4.2016 απόφαση του υπουργού Επικρατείας, με την οποία μεταβίβασε στον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας την αρμοδιότητα για τη σύσταση ειδικής επιτροπής ενστάσεων στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας παροχής των τηλεοπτικών αδειών.
          
Αντίθετα, η Ολομέλεια έκανε δεκτή την αίτηση του τηλεοπτικού σταθμού Σταρ (απόφαση 365/2017), που ζητούσε να ακυρωθεί η ίδια υπουργική απόφαση, όπως αυτή τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με νεώτερή της (24.5.2016).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι ο τηλεοπτικός σταθμός Σταρ είχε το απαιτούμενο έννομο συμφέρον να προσφύγει στα δικαστήρια και, στηριζόμενη στην παλαιά υπ' αριθμ. 95/2017 απόφασή της, έκανε δεκτή την αίτησή του και ακύρωσε τις προσβαλλόμενες αποφάσεις.

Παράλληλα, η Ολομέλεια επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της ότι το ΕΣΡ, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διαγωνιστική διαδικασία και ότι μέχρι τη συγκρότηση του ΕΣΡ, οι αρμοδιότητές του δεν μπορούν να ασκηθούν από άλλο όργανο.