Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019 -
Ξάστερος ουρανός

33 °C

Σήμερα, 22. Αυγούστου 2019

Τα νηστίσιμα πιάτα της ημέρας από την Καίτη Μαντζαρίδου: Μπαλίτσες με ελιές & κουραμπιέδες με φουντούκια



Σας στρώνουμε το τραπέζι της Σαρακοστής με τα εκπληκτικά νηστίσιμα πιάτα, οι συνταγές των οποίων περιέχονται στο βιβλίο της Καίτης Μαντζαρίδου«Νέα νηστήσιμα φαγητά και γλυκά». Σήμερα δοκιμάστε μπαλίτσες με ελιές και κουραμπιέδες με φουντούκια!

 

Μπαλίτσες με ελιές

ΥΛΙΚΑ

•  1 βάζο ελιές γεμιστές με πιπεριά

•  250 γρ. φυτικό βούτυρο

•  3-4 ποτήρια νερού αλεύρι

•  1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Αφήνουμε τις ελιές να στραγγίσουν μια νύχτα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ζυμώνουμε το μείγμα, ώσπου να γίνει μαλακό και λείο. Το χωρίζουμε σε μπαλίτσες μεγέθους καρυδιού και τις ανοίγουμε σε φύλλα μέσα στην παλάμη μας. Βάζουμε σε κάθε φύλλο από μια ελιά και την τυλίγουμε στη ζύμη. Τοποθετούμε τις μπαλίτσες σε αβουτύρωτο ταψί και τις ψήνουμε στους 200οC για 30´ λεπτά η ώσπου να ροδίσουν ελαφρά.

 

Κουραμπιέδες με φουντούκια

 

ΥΛΙΚΑ

•  2,5 φλυτζάνια τσαγιού φουντούκια

   ψιλοκοπανισμένα και καβουρντισμένα

•  2,5 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι

•  250 γρ. φυτικό βούτυρο

•  3/4 φλυτζανιού του καφέ ζάχαρη

•  ζάχαρη άχνη

•  φουντούκια για διακόσμηση

 

Χτυπάμε καλά το βούτυρο και συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά κουραμπιεδάκια. Βάζουμε επάνω σε κάθε φουντουκάτο ένα ολόκληρο φουντούκι. Τα ψήνουμε στους 170οC για 20´ λεπτά. Αν τα ψήσουμε λίγο περισσότερο, θα διαλυθούν. Όταν τα βγάλουμε και κρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Γίνονται 40 περίπου κομμάτια.

 

Από το βιβλίο της Καίτης Μαντζαρίδου«Νέα νηστήσιμα φαγητά και γλυκά», έκδ. Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 2015

http://www.vatopedi.gr/ekdoseis-immb/54490/