Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Συνταγή για μελομακάρονα



Το αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό μικρών και μεγάλων.

Υλικά

120 ml ελαιόλαδο
120 ml σπορέλαιο
1 ξύσμα από πορτοκάλι
60 ml χυμό πορτοκάλι
75 γρ. ζάχαρη
0,5 κ.γ. κανέλα
50 ml κονιάκ
0,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
0,25 κ.γ. μαγειρική σόδα
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Για το σιρόπι

350 ml νερό
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
1 φέτα πορτοκαλιού
100 γρ. κοπανισμένα καρύδια (για το πασπάλισμα)

 

Εκτέλεση

Πρώτα, ετοιμάζετε το σιρόπι. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα και τη φέτα πορτοκαλιού. Βράζετε για 5 λεπτά. Αφήνετε στην άκρη.
Κατόπιν, βάζετε σε μπολ το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το ξύσμα, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, την κανέλα, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα.
Ανακατεύετε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτετε το αλεύρι και συνεχίζετε το ανακάτεμα ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι.
Πλάθετε τα μελομακάρονα και τα τοποθετείτε σε ταψί με λαδόκολλα. Τα χαράζετε με πιρούνι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C , για 25 λεπτά. Μην τα αφήσετε περισσότερο γιατί θα σφίξουν.
Βεβαιώνεστε πως το σιρόπι έχει κρυώσει και μόλις ετοιμαστούν τα μελομακάρονα, τα βουτάτε όπως είναι ζεστά. Τα περνάτε για 2 λεπτά (οι χρόνοι εδώ εξαρτάται από το πόσο σιροπιαστά τα θέλετε) από το σιρόπι και μετά τα ακουμπάτε σε πιατέλα.
Τα πασπαλίζετε με τα κοπανισμένα καρύδια.