Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Πατάτες γιαχνί



Υλικά Συνταγής
1 κιλό πατάτες μέτριες
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
2 φύλλα δάφνης
3-4 κόκκους μπαχάρι
1 κ.σ πελτέ ντομάτας (ντοματοπελτέ)
αλάτι-πιπέρι.
Εκτέλεση
Αυτή η εύκολη ελληνική συνταγή για πεντανόστιμες πατάτες γιαχνί ή αλλιώς πατάτες μπλουμ, γίνεται σε λιγότερο από 30′. Ιδανική για νηστεία ή για γρήγορο εύκολο καθημερινό μαγείρεμα.

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε στα τέσσερα.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τις πατάτες και ανακατεύουμε να λαδωθούν μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε με κουτάλι στη βάση της κατσαρόλας. Αφήνουμε να ψηθεί ο πελτές για 1′ και να βγάλει τα αρώματα του.

Προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε το φαγητό ρίχνουμε τη δάφνη το μπαχάρι και αφήνουμε να πάρουν βράση. Σκεπάζουμε με νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι πατάτες, για περίπου 25′. Προσοχή όμως να μη λιώσουν.

τέλειες πατάτες γιαχνί πεντανόστιμες πατάτες μπλουμ

Μυστικά για τέλειες πατάτες γιαχνί, γνωστές και ως πατάτες μπλουμ!
-Μη βάζετε ποτέ καυτό νερό στην αρχή του μαγειρέματος, γιατί οι πατάτες θα σκάσουν και θα διαλυθούν στη διάρκεια του βρασμού. Αντίθετα αν χρειαστεί να προσθέσετε νερό κατά την διάρκεια βρασμού τότε πρέπει να είναι ζεστό για να μην κοπεί ο βρασμός τους.

-Οι πατάτες γιαχνί συνεχίζουν και ψήνονται για τα επόμενα 5′ που θα κατεβάσετε την κατσαρόλα από την εστία. Γι αυτό τον λόγο όταν τις αποσύρετε από από την εστία πρέπει να έχουν και λίγο ζουμάκι αλλιώς αν έχουν ελάχιστη σάλτσα θα τη ρουφήξουν τα επόμενα 5′ λεπτά και θα στεγνώσουν τελείως.

-Οι πατάτες μπλουμ θέλουν στην αρχή δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση. Μετά, χαμηλώστε σε μέτρια φωτιά ώστε να μη χτυπιούνται στην κατσαρόλα με τον βρασμό και λιώσουν.

-Τρώγονται πάντα ζεστές και είναι πεντανόστιμες με τυρί φέτα σε περίοδο που δεν νηστεύετε.

-Αν περισσέψουν, γίνονται μια τέλεια πατατοσαλάτα.

-Χιλιάδες παραλλαγές μπορείτε να κάνετε με τις πατάτες γιαχνί. Να προσθέσετε λαχανικά, μελιτζάνες, ψάρι, χταποδάκι ή σουπιές, κρέας, λουκάνικο ή ότι άλλο σας αρέσει. Αγαπημένη μου Παριανή παραλλαγή είναι αυτές οι πεντανόστιμες πατάτες γιαχνί με αυγά μάτια. Δείτε επίσης τη συνταγή μου για πικάντικες πατάτες γιαχνί στο φούρνο.