Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Ναξιώτικο χοιρινό ρόστο με τομάτα..



ΥΛΙΚΑ

  • 1.500 γρ. χοιρινό κόντρα φιλέτο (ενιαίο κοµµάτι)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
  • 50 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2-3 κόκκους μπαχάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 3 κουτ. σούπας
  • 30 γρ. παγωμένο βούτυρο
  • µαύρο πιπέρι
  • αλάτι
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
 
Με κοφτερό µαχαίρι κάνουµε διάσπαρτα τρύπες στο κρέας και βάζουµε µέσα σε καθεµία από µία σκελίδα σκόρδο.

Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και ξεκινάµε να σοτάρουμε το κρέας ολόκληρο, για περίπου 30΄. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να καταφέρουµε ένα οµοιόµορφο, βαθύ θωράκισµα ώστε να αποκτήσει το κρέας κρούστα, γι’ αυτό και σταδιακά, αφού πάρει το πρώτο χρώµα, χαµηλώνουµε λίγο τη φωτιά ώστε να µην καεί

Αποσύρουµε το κρέας και το τοποθετούµε σε µια βαθιά και σχετικά στενή κατσαρόλα.

Στο τηγάνι όπου θωρακίσαµε το κρέας, προσθέτουµε λίγο από το κρασί και ξύνουµε µε την κουτάλα τη βάση του σκεύους. Αποσύρουµε από τη φωτιά, σουρώνουµε και µε το καθαρό υγρό περιχύνουµε το κρέας.

Προσθέτουµε το υπόλοιπο κρασί, τα µπαχάρια, το δαφνόφυλλο και πιπέρι και σιγοµαγειρεύουµε σε χαμηλή φωτιά για σχεδόν 1,5 ώρα µε κλειστό καπάκι. Στα μισά του μαγειρέματος ελέγχουμε για υγρά και προσθέτουμε αν χρειάζεται λίγο βραστό νερό.

Κατόπιν προσθέτουµε τον Τοματοπολτό και τον Συμπυκνωμένο Χυμό Τομάτας , αλατίζουµε και συνεχίζουµε το µαγείρεµα σε χαµηλή φωτιά για 1 ώρα μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Βγάζουµε το χοιρινό από την κατσαρόλα, προσθέτουµε το βούτυρο, ανακατεύουµε και αποσύρουµε από τη φωτιά.

Σερβίρουµε το ρόστο κοµµένο σε φέτες µε σάλτσα και συνοδεύουµε µε πατάτες φούρνου ή ζυµαρικά.