Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Λαζάνια με σπανάκι και μυρωδικά



Υλικά

  • Για τη μπεσαμέλ
  • Για τη γέμιση

Εκτέλεση

Μπεσαμέλ

  1. Σε μια μεσαία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο (μέχρι να λιώσει) ή το ελαιόλαδο.
  2. Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη. Καβουρδίζουμε το αλεύρι για αρκετή ώρα. Στην αρχή σφίγγει, αλλά έπειτα από λίγο γίνεται μια ωραία κρέμα. Συνεχίζουμε μέχρι να αποκτήσει μπεζ απόχρωση και να μυρίσει ψημένο (όχι καμένο). Με το έντονο καβούρδισμα του αλευριού, η μπεσαμέλ δεν θα μυρίζει «αλευρίλα».
  3. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε γρήγορα και έντονα με τον αυγοδάρτη.
  4. Επαναφέρουμε στη φωτιά αν είναι πολύ υδαρής η μπεσαμέλ και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να δέσει.
  5. Αποσύρουμε (αν είναι στη φωτιά), προσθέτουμε το τυρί, τους 2 κρόκους και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.

Γέμιση

  1. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και να μειωθεί ο όγκος του.
  2. Ρίχνουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Τα αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τη ρικότα, τον άνηθο και τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  4. Απλώνουμε στο ταψί 1 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ, ώστε να καλύψει όλο τον πυθμένα. Στρώνουμε 6 από τα λαζάνια, έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια, και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. Στρώνουμε άλλα 6 λαζάνια, καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε την επιφάνεια με τα τελευταία 6 λαζάνια.
  5. Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη μπεσαμέλ, σκορπίζουμε την γραβιέρα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά και να ροδίσει η μπεσαμέλ.

gastronomos.gr/