Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Λαχανόρυζο κοκκινιστό



Υλικά Συνταγής
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμύδια (κομμένα σε καρέ)
1 πράσο (κομμένο σε φέτες)
2 καρότα (κομμένο σε φέτες)
1 μικρό λάχανο ή μισό μεγάλο χοντροκομμένο
1 γεμάτη κ.σ πελτέ ντομάτας
1 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1-2 κλωνάρια σέλερι (ή 1/2 ψιλοκομμένη σελινόριζα)
1 φλ. ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
2 φλ. νερό ζεστό
1 λεμόνι χυμός
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
ψιλοκομμένο μαϊντανό και άνηθος
λίγο ελαιόλαδο
(προαιρετικά) γιαούρτι ή φέτα τριμμένη
Εκτέλεση
Για το κοκκινιστό λαχανόρυζο με ντομάτα, ζεσταίνουμε πρώτα σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι και τα πράσα.

Προσθέτουμε τα καρότα και το κομμένο λάχανο. Σοτάρουμε για λίγα λεπτά να πέσει ο όγκος του λάχανου στο μισό. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα να ψηθεί για 1΄. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και 3 φλ. ζεστό νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10′. Τότε, προσθέτουμε το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε. Σιγοβράζουμε για 15′ μέχρι να σκάσει το ρύζι.

Όταν σβήσουμε το κοκκινιστό λαχανόρυζο, πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό. Γι αυτό αν εξατμιστούν τα υγρά κατά το μαγείρεμα συμπληρώνουμε με λίγο ζεστό νερό.

Στο τέλος ρίχνουμε το χυμό από 1 λεμόνι και ραντίζουμε το λαχανόρυζο με λίγο ελαιόλαδο. Το αφήνουμε να σταθεί στην κατσαρόλα για 10′ σκεπασμένο να τραβήξει τα υγρά του. Γι αυτό είναι απαραίτητο να είναι ζουμερό όταν σβήσουμε τη φωτιά.

Τέλος πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα βότανα και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα. Αν θέλουμε το σερβίρουμε σκέτο ή με λίγο γιαούρτι ή τρίμματα φέτας σαν ένα πλήρες θρεπτικό γεύμα για όλη την οικογένεια.