Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021 -
Μερική συννεφιά

17 °C

Σήμερα, 23. Σεπτεμβρίου 2021

Γαρίδες σαγανάκι



Μια συνταγη που θα σας ξετρελανει 

 

Συστατικά

  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 κρεμμύδι
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 2 ντομάτες, μεσαίες
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο, +έξτρα για πασπάλισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 πρέζα μπούκοβο
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 20 ml ούζο
  • 1/2 ματσάκι βασιλικό
  • ρίγανη, φρέσκια
  • 200 γρ. φέτα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. 
  • Κόβουμε την πιπεριά στη μέση. Αφαιρούμε τα σπόρια και τα λευκά κομμάτια και στη συνέχεια την ψιλοκόβουμε.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κυβάκια και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
  • Σε ένα μπολ, τρίβουμε τις τομάτες, χρησιμοποιώντας τις χοντρές λεπίδες του τρίφτη. Παίρνουμε μόνο τη σάρκα από τις ντομάτες, αφήνοντας τη φλούδα στην άκρη.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει.
  • Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρούμε το εντεράκι τους και τα κελύφη τους κρατώντας όμως το κεφάλι και την ουρά πάνω τους για ομορφιά. 
  • Πασπαλίζουμε τις γαρίδες με λίγο ελαιόλαδο και τις αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε να πάνε παντού. Αλατοπιπερώνουμε πριν τις μαγειρέψουμε γιατί έτσι θα τις κρατήσουμε ζουμερές και δεν θα τις αφυδατώσουμε.
  • Μόλις κάψει το τηγάνι, προσθέτουμε μέσα τις γαρίδες και σοτάρουμε συνολικά για 1 λεπτό γυρνώντας τες ωστόσο για να πάρουν χρώμα και από τις 2 πλευρές. Μόλις είναι έτοιμες, τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και αφήνουμε στην άκρη.
  • Στο ίδιο τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο, βάζουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, το μπούκοβο και τους αστεροειδής γλυκάνισους.
  • Αν το τηγάνι μας είναι στεγνό προσθέτουμε λίγο ακόμα ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ τομάτας και σοτάρουμε.
  • Προσθέτουμε το ούζο και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε μέσα τις ντομάτες και φέρνουμε σε βρασμό.
  • Μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκέυος. Ψιλοκόβουμε τον βασιλικό και βάζουμε τον μισό στο ταψί μας.
  • Ρίχνουμε λίγη φρέσκια ρίγανη και σπάμε από πάνω 100 γρ. φέτα.
  • Προσθέτουμε τις γαρίδες όμορφα πάνω από τη σάλτσα μας για να χωρέσουν όλες. Τις πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας για να μπορέσουν να μαγειρευτούν με τη σάλτσα.
  • Σπάμε τα υπόλοιπα 100 γρ. φέτα από πάνω, πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο βασιλικό, λίγη ρίγανη και λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε για 20 λεπτά.
  • Μόλις είναι έτοιμες αφαιρούμε από τον φούρνο. 
  • Πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε!
Πηγή κειμένου: 

AKIS PETRETZIKIS