Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εύκολο κέικ βρώμης με ινδοκάρυδο



Υλικά Συνταγής
Στερεά υλικά
300 γραμ. νιφάδες βρώμης αλεσμένες (ή πίτουρο βρώμης)
50 γραμ. καρύδα τριμμένη
220 γραμ. ζάχαρη καρύδας
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα από 3 λεμόνια ακέρωτα
Υγρά υλικά
100 γραμ. βούτυρο καρύδας λιωμένο και κρύο
220 γραμ. ξινόγαλο ή κρέμα καρύδας
3 αυγά μεγάλα
2 ασπράδια
το χυμό από μισό μέτριο λεμόνι
Για την γέμιση
2 φλ. ανάμεικτα φρούτα δάσους κατεψυγμένα (ή κόκκινα φρούτα)
1-2 κ.σ. αλεύρι βρώμης
Για το εύκολο γλάσο βανίλιας
1½ φλ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γλ. υγρή βανίλια
3 κ.σ. γάλα ή κρέμα
φρούτα του δάσους (ή κόκκινα φρούτα)
Εκτέλεση
Για το εύκολο κέικ βρώμης χωρίς μίξερ, βάζουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με σύρμα, να αναμιχθούν. Για καλύτερη υφή, είναι απαραίτητο αν έχουμε νιφάδες βρώμης και όχι πίτουρο βρώμης να αλέσουμε τις νιφάδες βρώμης στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη.

Βάζουμε όλα τα υγρά υλικά σε ένα μπολ και με ένα σύρμα (ή μίξερ χειρός) τα χτυπάμε ώστε να ενωθούν.

Ρίχνουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά στο υγρό μείγμα. Με το σύρμα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί στον πάγκο για 15′ ώστε να βραχεί καλά η βρώμη από τα υγρά υλικά.

Λαδώνουμε κι αλευρώνουμε καλά μια στρογγυλή βαθιά φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα παγωμένα κόκκινα φρούτα και πασπαλίζουμε 1-2 κουταλιές αλεσμένη βρώμη. Τα ανακατεύουμε καλά ώστε να ντυθούν από το αλεύρι. Αυτό θα τα βοηθήσει να μείνουν μέσα στο κέικ και να μην κατακαθίσουν στον πάτο της φόρμας.

Ζεσταίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς C (ψήνουμε στην κάτω σχάρα) ή στον αέρα στους 150 βαθμούς C (ψήνουμε στην προτελευταία πάνω σχάρα).

Ρίχνουμε το μισό μείγμα κέικ στη φόρμα. Ρίχνουμε τα μισά φρούτα στη μέση. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα φρούτα στο υπόλοιπο μείγμα κέικ και απαλά ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το υπόλοιπο μείγμα κέικ με φρούτα στην φόρμα.

Βάζουμε στον καυτό φούρνο και ψήνουμε για 1 ώρα και 15′ περίπου. Το κέικ είναι έτοιμο, όταν μπήγουμε λάμα μαχαιριού στο κέντρο κι αυτή βγαίνει στεγνή από ζύμη.

Αφήνουμε να σταθεί για 25′ στην φόρμα και το ξεφορμάρουμε με προσοχή. Αφού κρυώσει τελείως το περιχύνουμε με το γλάσο και γαρνίρουμε με κόκκινα φρούτα.

Για το γλάσο
Ανακατεύουμε την άχνη, τη βανίλια και λίγο λίγο ρίχνουμε το γάλα ώστε να δημιουργήσουμε την επιθυμητή ρευστότητα. Ελέγχουμε την πυκνότητα του γλάσου, προσθέτοντας η αφαιρώντας άχνη ζάχαρη