Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Αλμυρό κέικ με μπρόκολο



Υλικά Συνταγής
1 ¼ φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φλ. αλεύρι για ψωμί
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. σόδα μαγειρικής
1 κ.γλ. αλάτι
1 κ.γλ. πιπέρι καγιέν
1 ½ φλ. κεφαλογραβιέρα (κομμένη σε πολύ μικρά κυβάκια)
300 γραμ. μπρόκολο (μόνο φούντες-πολύ ψιλοκομμένο)
2 αυγά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ¼ φλ. ξινόγαλο ή γιαούρτι 0% (όχι στραγγιστό)
3 μικρά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (ή μπόλικο ψιλοκομμένο σχοινόπρασο)
1 κ.σ. σουσάμι
Εκτέλεση
Για το αλμυρό κέικ με μπρόκολο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μικρή μακρόστενη φόρμα για κέικ.

Ζεματάμε το μπρόκολο για 5΄σε βραστό νερό και το στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο, ξεπαγωμένο και καλά στραγγισμένο μπρόκολο.

Ψιλοκόβουμε το πράσινο μέρος μόνο.

Σε μπολ βάζουμε τα δύο αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το πιπέρι και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το τυρί και το μπρόκολο κι ανακατεύουμε καλά να ντυθούν τα υλικά με αλεύρι.

Σε άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το ελαιόλαδο και το ξινόγαλο. Τα χτυπάμε με σύρμα ώστε να ενωθεί καλά ο χυλός. Ρίχνουμε τα υγρά στο μπολ με τα στερεά υλικά. Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε απαλά τα υλικά να ενωθούν. Η ζύμη θα είναι λίγο περίεργη και κολλώδης.

Την αδειάζουμε στη φόρμα. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σουσάμι.

Ψήνουμε για 45΄περίπου μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα του μαχαιριού. Αφού ψηθεί το κέικ, το αφήνετε 15΄στη φόρμα ώστε να σταθεροποιηθεί και έπειτα ξεφορμάρετε σε σχάρα για να μη νοτίσει.