Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 -

Υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας και του μπουρκίνι οι ΒρετανοίΟι Βρετανοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας ενώ σχεδόν οι μισοί συμφωνούν με την απαγόρευση του μπουρκίνι, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχεδόν 6 στους 10 (ποσοστό 57%) από τους 1.668 που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov, δήλωσαν υπέρ της απαγόρευσης της μπούρκας, του ισλαμικού ενδύματος που κρύβει όλο το σώμα και το πρόσωπο. Ένας στους τέσσερις (ποσοστό 25%) διαφωνεί με τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου.

Όσον αφορά το μπουρκίνι, το ολόσωμο μαγιό που καλύπτει και τα μαλλιά και έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στη γειτονική Γαλλία, οι Βρετανοί εμφανίζονται διχασμένοι: το 46% θέλει να κριθεί παράνομο αλλά το 30% δηλώνει αντίθετο με την απαγόρευσή του.

Οι γνώμες διαφέρουν σημαντικά ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες των ερωτηθέντων. Έτσι, οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών διάκεινται πιο ευνοϊκά απέναντι στην απαγόρευση της μπούρκας (78%) ενώ μόνο το 34% των νέων ηλικίας 18-24 ετών συμφωνεί με το μέτρο αυτό. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για το μπουρκίνι: στους άνω των 65 ετών συμφωνεί με την απαγόρευση το 63% ενώ στην ομάδα 18-24 συμφωνεί μόνο το 26%.

Στη Βρετανία κανένας νόμος δεν απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν μπούρκα. Το 2007 ωστόσο το υπουργείο Παιδείας με οδηγία του επέτρεψε στους διευθυντές σχολικών μονάδων να απαγορεύουν το νικάμπ, το ισλαμικό ένδυμα που αφήνει εκτεθειμένα μόνο τα μάτια. Βρετανοί δικαστές έχουν επίσης αρνηθεί σε γυναίκες καλυμμένες με μπούρκα να καταθέσουν σε δικαστήρια γιατί το ένδυμά τους καθιστά αδύνατη την εξακρίβωση της ταυτότητάς τους.