Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022 -
Μέτριο

10 °C

Σήμερα, 18. Ιανουαρίου 2022

Xιλιάδες μαθητές διαδήλωσαν στην Ισπανία κατά της αθώωσης βιαστώνXιλιάδες μαθητές και φοιτητές διαδήλωσαν στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις της Ισπανίας για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση που έλαβε δικαστήριο της χώρας, το οποίο απάλλαξε από την κατηγορία του βιασμού πέντε άνδρες, την επανομαζόμενη «αγέλη των λύκων», καταδικάζοντάς τους για «σεξουαλική ασέλγεια» σε βάρος μιας 18χρονης κοπέλας.

Δύο αντικαπιταλιστικές αριστερές οργανώσεις- το Συνδικάτο των Φοιτητών και η φεμινιστική πλατφόρμα του- απηύθυναν κάλεσμα για αποχή σε λύκεια και πανεπιστήμια και κάλεσαν τους νέους της χώρας να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις σε περίπου 40 πόλεις της Ισπανίας, δύο εβδομάδες μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση, την οποία χαρακτήρισαν «αφύσικη» και «επαίσχυντη».

Οι διαδηλωτές απαιτούν την «αποπομπή από το δικαστικό σώμα των δικαστών που εξέδωσαν αυτήν την απόφαση».

Χιλιάδες Ισπανοί, στην πλειονότητά τους μαθητές Λυκείου, κατέκλυσαν τους δρόμους της Μαδρίτης φωνάζοντας το σύνθημα «οι φαλλοκράτες έξω από τα δικαστήρια». Στη Βαρκελώνη, ο αριθμός των διαδηλωτών έφθασε στους 4.500, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 30.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Ακόμη και ο ΟΗΕ αποδοκίμασε την απόφαση. Η εκπρόσωπος τύπου για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης Πούρνα Σεν έγραψε τη Δευτέρα σε ένα δελτίο τύπου ότι «η ελαφριά ποινή που επιβλήθηκε σε βάρος της «αγέλης των λύκων» υποτιμά τη σοβαρότητα του βιασμού και θέτει σε κίνδυνο την σαφή υποχρέωση της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών».

«Πρέπει να ακούσουμε τα Ηνωμένα Έθνη, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις οργανώσεις των γυναικών, τους 1.800 ψυχολόγους και ψυχιάτρους που λένε που πρέπει να αναθεωρήσουμε τον προσανατολισμό της νομοθεσίας μας υπέρ της προστασίας των γυναικών» δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Κατάλα.

Οι καταγγελίες περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης καταγράφουν μεγάλη άνοδο στην Ισπανία: 1.382 βιασμοί καταγγέλθηκαν πέρυσι, ήτοι μια αύξηση 10,6% σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.