Σάββατο 09 Δεκεμβρίου 2023 -

Ξέφυγαν εντελώς: Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προτείνει εμβολιασμό πριν από κάθε ταξίδιΕπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμβολιάζονται κατά του κορωνοϊού οι πολίτες πριν κάθε τους ταξίδι στο εξωτερικό. 

Οι επιστήμονες δημοσίευσαν μια έκθεση στο Royal Society Journal την περασμένη εβδομάδα που αναγνώρισε ότι υπάρχουν λίγα στοιχεία σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά ή μακροχρόνια είναι τα τρέχοντα εμβόλια, και έτσι είναι πιθανό ότι οι χώρες θα απαιτήσουν έναν πρόσφατο εμβολιασμό.

Μιλώντας στην Telegraph του Λονδίνου, ο Επιδημιολόγος Christopher Dye, κορυφαίος συγγραφέας των εκθέσεων δήλωσε: «Αν πιστεύαμε ότι η διάρκεια της προστασίας ήταν μόνο θέμα μηνών, τότε το είδος των κριτηρίων που θα μπορούσαν να εισαχθούν - δεν λέμε ότι πρέπει να είναι - είναι ότι όταν κάποιος ταξιδεύει διεθνώς για ένα σύντομο ταξίδι, για παράδειγμα για διακοπές, αυτός να εμβολιάζεται κάθε φορά με την ευκαιρία αυτή για το συγκεκριμένο ταξίδι.»

Οι επιστήμονες δήλωσαν επίσης ότι τα διαβατήρια εμβολίων είναι «εφικτά», αλλά μόνο όταν μπορούν να συμφωνηθούν με παγκόσμια πρότυπα.

«Ένα αποτελεσματικό σύστημα διαβατηρίων εμβολίων που θα επέτρεπε την επιστροφή σε δραστηριότητες σαν και αυτές πριν από το Covid, συμπεριλαμβανομένου του ταξιδιού, χωρίς συμβιβασμούς στην προσωπική ή τη δημόσια υγεία, πρέπει να πληροί ένα σύνολο απαιτητικών κριτηρίων», δήλωσε ο Dye.

Άλλοι συν-συγγραφείς της μελέτης ήθελαν τα διαβατήρια covid «να διερευνηθούν πλήρως».

Η καθηγήτρια Melinda Mills προειδοποίησε ότι ένα τέτοιο σύστημα «θα μπορούσε κατά λάθος να κάνει διακρίσεις ή να επιδεινώσει τις υπάρχουσες ανισότητες».