Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

ΒΤΑ: Η Σόφια ανακάλεσε 12 "χρυσά" διαβατήρια το τελευταίο τρίμηνο



Τους τελευταίους τρεις μήνες, η Βουλγαρία ανακάλεσε 12 "χρυσά" διαβατήρια και η διαδικασία συνεχίζεται για άλλα πέντε, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κρουμ Ζάρκοφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά τη συμμετοχή του σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της ομάδας παρακολούθησης της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο υπουργός σημείωσε ότι το θέμα της χορήγησης ιθαγένειας με αντάλλαγμα επενδύσεις -- ευρέως γνωστό ως "χρυσά διαβατήρια" -- τέθηκε στη συνεδρίαση της ομάδας παρακολούθησης.

Ο Ζάρκοφ διευκρίνισε ότι η Βουλγαρία έχει εκδώσει έως σήμερα περισσότερα από 120 "χρυσά διαβατήρια". Η Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας διερευνά καθεμιά από τις περιπτώσεις αυτές, πρόσθεσε.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει αποδείξει ότι όταν υπάρχουν σαφή δεδομένα, δεν διστάζουμε να ζητήσουμε από τον πρόεδρο να ανακαλέσει την υπηκοότητα κάποιου, δήλωσε ο υπουργός. Πρόσθεσε ότι μετά τις νομικές αλλαγές που εγκρίθηκαν από την προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, ο πρόεδρος υπογράφει τις αιτήσεις για την ανάκληση της ιθαγένειας μόλις αποδειχθεί ότι η επένδυση που χρησιμοποιήθηκε για την απόκτηση υπηκοότητας είναι ανύπαρκτη.

"Οι ευρωβουλευτές με ρώτησαν πολλά πράγματα, κυρίως σε σχέση με τον γενικό εισαγγελέα και το ζήτημα της θέσης του στη συνταγματική μας τάξη", δήλωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι τους ενημέρωσε για την τελευταία έκδοση νομοσχεδίου που αφορά τη λογοδοσία του γενικού εισαγγελέα, ότι αυτή βασίζεται σε νομοσχέδιο της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ναντέζντα Γιορντανόβα και ότι επίσης απηχεί τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας.

"Οι προσπάθειες της βουλγαρικής κυβέρνησης να εισάγει πολύ σημαντικές και αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης εκτιμώνται. Η Ομάδα Παρακολούθησης της Δημοκρατίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ενήμερη για τις δυσκολίες, αλλά πιστεύω ότι αυτοί εκτιμούν την πολιτική βούληση και τον ρυθμό με τον οποίο εργαζόμαστε. Τόσο εκείνοι όσο και εγώ γνωρίζουμε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από το βουλγαρικό κοινοβούλιο, επομένως αυτό παραμένει ένα ανοικτό θέμα", δήλωσε ο Ζάρκοφ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ