Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ ανέλαβε Πρωθυπουργός -«θα διορθώσω τα λάθη της Λιζ Τρας»



Kαι επίσημα πλέον. ο Ρίσι Σούνακ έγινε σήμερα ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας μετά τη συνάντησή του με τον Βασιλιά Κάρολο στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Ο νέος Πρωθυπουργός, σε ομιλία του έξω από το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ, τόνισε πως διορίστηκε εν μέρει για να διορθώσει τα λάθη που έγιναν από την προκάτοχό του Λιζ Τρας και προειδοποίησε πως η χώρα βρίσκεται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων προκειμένου να ξεπεράσει μια "βαθιά οικονομική κρίση".

«Αυτό το έργο αρχίζει αμέσως», ανέφερε προσθέτοντας πως «θα έχω την ίδια συμπόνια στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και δεν θα αφήσω στην επόμενη γενιά ένα «χρέος να διευθετήσει το οποίο ήμασταν πολύ αδύναμοι για να πληρώσουμε εμείς οι ίδιοι».

Ο Σούνακ είπε επίσης πως θα ενώσει τη χώρα όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. «Θα εργάζομαι μέρα με τη μέρα για να παράγω έργο για εσάς».

Η ακρόαση του Ρίσι Σούνακ από τον βασιλιά Κάρολο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα 1844, η οποία πήρε το όνομά της από το έτος επίσκεψης ενός τσάρου της Ρωσίας και είναι μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ καθώς χρησιμοποιείται σε περίπτωση υποδοχής διακεκριμένων καλεσμένων.

Η τελετή ακρόασης έχει τον τίτλο kissing of hands αν και, όπως σημειώνει το Sky News, το πιθανότερο είναι ότι αφορούσε μια υπόκλιση του Σούνακ και μια χειραψία με τον βασιλιά Κάρολο.

Ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας αναφέρθηκε και στον Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας πως: «Θα κρατήσω ως θησαυρό τη ζεστασιά και τη γενναιοδωρία του Τζόνσον».

Η απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας συνεχάρη τον Σούνακ για την εκλογή του στην ηγεσία των Συντηρητικών και εξέφρασε «την πλήρη στήριξή της» στο πρόσωπό του, με ανάρτησή της στο Twitter.