Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βολιβία: Στην πρώτη θέση ο Μοράλες - Δεν φαίνεται να γλιτώνει τον β' γύρο



Προβάδισμα του αριστερού προέδρου Έβο Μοράλες δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στη Βολιβία. Ωστόσο ο Μοράλες δεν φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές ψήφους ώστε να αποφύγει μια αναμέτρηση με τον κεντρώο Κάρλος Μέσα στον δεύτερο γύρο, τη 15η Δεκεμβρίου.

Ο 59χρονος Μοράλες - που βρίσκεται πλέον στην εξουσία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο αριστερό ηγέτη στη Λατινική Αμερική - εξασφαλίζει περί το 45% των ψήφων έναντι 38% του 66χρονου Μέσα, με το 84% των ψήφων καταμετρημένο, ενημέρωσε η εκλογική επιτροπή, το Ανώτατο Εκλογοδικείο. Κατά την εκτίμηση του ινστιτούτου Viaciencia, η διαφορά του Μοράλες από τον Μέσα είναι ακόμη μικρότερη, με τον πρόεδρο στο 43,9% και τον αντίπαλό του στο 39,4%.

Ο Μοράλες χρειαζόταν το 50% συν μια ψήφο, ή τουλάχιστον το 40% των ψήφων και διαφορά δέκα μονάδων από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Ο νικητής της αναμέτρησης θα κυβερνήσει τη χώρα των 11 εκατομμυρίων πολιτών από το 2020 ως το 2025.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το αποτέλεσμα, ο Μοράλες θα υποχρεωθεί να διεκδικήσει την προεδρία στον δεύτερο γύρο, για πρώτη φορά αφότου αναδεικνυόταν θριαμβευτικά στην εξουσία το 2006.

Ο πρώτος αυτόχθονας που ανέλαβε την εξουσία στη Βολιβία έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία αψηφώντας το όριο θητειών, αλλά και το «όχι» στο δημοψήφισμα του 2016, όταν οι πολίτες τάχθηκαν εναντίον του να του δοθεί δικαίωμα να διεκδικήσει τέταρτη συναπτή θητεία. Μια δικαστική απόφαση του επέτρεψε εντέλει να συμμετάσχει. Όπως και το 2014, ο Έβο Μοράλες λέει πως θα αποσυρθεί από την πολιτική μετά τη νέα θητεία του.

Ο Μοράλες μπόρεσε να παραμείνει στην εξουσία 13 χρόνια, ενώ οι περισσότεροι άλλοι αριστεροί πρόεδροι στη Λατινική Αμερική που αναδείχθηκαν στην εξουσία την περασμένη δεκαετία αντικαταστάθηκαν από δεξιούς πολιτικούς. Ο άλλοτε επικεφαλής μιας ένωσης των κοκαλέρος, των καλλιεργητών κόκας, πιστώνεται από πολλούς την μακρά περίοδο πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη φτωχότερη χώρα της ηπείρου.

Ο Μέσα, άλλοτε δημοσιογράφος, ήταν πρόεδρος για μια βραχεία θητεία, από το 2003 ως το 2005.

Η δημοτικότητα του Μοράλες έχει μειωθεί, λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας και εν μέσω καταγγελιών για διαφθορά και αντιδημοκρατικές πρακτικές από την κυβέρνηση του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), της παράταξής του.

Οι γιγαντιαίες πυρκαγιές που απανθράκωσαν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο έκταση ίση με αυτή της Ελβετίας έδωσαν πολεμοφόδια στην αντιπολίτευση και προκάλεσαν αγανάκτηση μεταξύ πολλών αυτοχθόνων, που κατηγόρησαν τον πρόεδρο ότι θυσίασε την Πατσαμαμά — τη μητέρα Γη, στη γλώσσα Κέτσουα — για να αυξηθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και η παραγωγή κρέατος που προορίζεται για εξαγωγή στην Κίνα.

Από την πλευρά του, ο Μοράλες έκανε εκστρατεία προβάλλοντας τα επιτεύγματά του στο πεδίο της οικονομίας: τον συγκριτικά υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, τη μεγάλη μείωση της φτώχειας, την αύξηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων σε επίπεδο ρεκόρ...

Τα 7,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνταν να επιλέξουν χθες πέραν του προέδρου και του αντιπροέδρου τα 130 μέλη της Βουλής και τα 36 μέλη της Γερουσίας.