Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Βίντεο-σοκ! Η στιγμή που ο δράστης στη Μελβούρνη μαχαίρωνε περαστικούς -Φώναζε Αλαχού Ακμπάρ



Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην καρδιά της Μελβούρνης μέσω ενός από τα δίκτυα προπαγάνδας του, το «πρακτορείο» Amaq.

Η τζιχαντιστική τρομοκρατική οργάνωση υποστηρίζει ότι ήταν ένας από τους «μαχητές» της ο Σομαλός, που έριξε το αυτοκίνητό του στην πολυσύχναστη Μπερκ Στριτ, του έβαλε φωτιά μαχαίρι και πρόλαβε να σκοτώσει με μαχαίρι έναν περαστικό και να τραυματίσει άλλους δύο,  προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών. Δεν παρείχε όμως καμία απόδειξη που να στηρίζει τους ισχυρισμούς της.

Νωρίτερα η αστυνομία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει ως τρομοκρατική επίθεση το αιματηρό περιστατικό στο κέντρο της Μελβούρνης.

Ο «μοναχικός λύκος» φώναζε σύμφωνα με μάρτυρες «Αλλάχου άκμπαρ» την ώρα της επίθεσης (γύρω στις 16:20 τοπική ώρα). Απείλησε και τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο, στην Μπερκ Στριτ και εκείνοι τον πυροβόλησαν στο στήθος, προτού τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο, όπου κατέληξε αργότερα.

Η αστυνομία βρήκε φιάλες αερίου μέσα στο όχημα του υπόπτου και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της αξιολογεί εκ νέου την ασφάλεια των επερχόμενων δημόσιων εκδηλώσεων υπό το φως της επίθεσης αυτής, αν και δεν θεωρεί ότι απειλείται η ασφάλεια του κοινού.

Βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυς καταγράφει τη στιγμή της επίθεσης που κράτησε πάνω από ένα λεπτό με τον Σομαλό δράστη να απειλεί δύο αστυνομικούς με μαχαίρι και να προσπαθεί επανειλημμένα να τους χαρακώσει.

Ο ηλικίας 31ετών άνδρας και η οικογένειά του ήταν γνωστοί στην αντιτρομοκρατική και πιστεύεται ότι είχαν σχέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις από τη βόρεια Αφρική. Οι Αρχές είχαν ακυρώσει πριν από μερικά χρόνια το διαβατήριό του, καθώς συμπεριλήφθηκε σε λίστα 300 υπόπτων, που πιθανώς να απειλήσουν τη δημόσια ασφάλεια.