Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Βελγικός Τύπος: «Τελευταία ευκαιρία» για την επίλυση του Κυπριακού



Ως την «τελευταία ευκαιρία» για τη λήξη της τουρκικής κατοχής και την επίλυση του Κυπριακού θεωρεί το μεγαλύτερο τμήμα του βελγικού Τύπου την εξελισσόμενη Διάσκεψη της Γενεύης.

Σε ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Τελευταία ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου» η βελγική εφημερίδα «De Tijd» εκτιμά ότι το κλειδί της λύσης έχει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διερωτάται κατά πόσον ο Τούρκος Πρόεδρος είναι διατεθειμένος να φτάσει σε έναν συμβιβασμό.

Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη θεωρεί από την πλευρά της την συμφωνία η «De Morgen», σε ανάλυση υπό τον τίτλο «Κρίσιμη εβδομάδα για την επανένωση της Κύπρου». Επισημαίνεται ότι για πολλούς είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού, ωστόσο σημειώνεται πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να υπάρξει μια ακόμα αποτυχία, καθώς και στις δύο κοινότητες υπάρχουν πρόσωπα ή και κόμματα που έχουν κάθε συμφέρον να διαιωνίζεται το σημερινό αδιέξοδο, ενώ για να έχουν αίσια έκβαση οι συνομιλίες πρέπει να ξεπεραστούν ιδιαίτερα ακανθώδη ζητήματα όπως αυτό της ασφάλειας-εγγυήσεων.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα, μια ενωμένη Κύπρος θα δώσει ισχυρή ώθηση στην Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις συμβάλλοντας και στη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Η προοπτική αρμονικής συνύπαρξης και ομαλής συνεργασίας Ελλήνων και Τούρκων, δηλαδή χριστιανών και μουσουλμάνων, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα, παρατηρεί η εφημερίδα.