Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τροία: Εντυπωσιακά ευρήματα αναμένονται από τις ανασκαφές



Τα εγκαίνια του Μουσείου της Τροίας στην περιοχή του Τσανάκαλε αυτόν τον μήνα είναι ίσως η αρχή για την επιστροφή των έργων τέχνης και των κειμηλίων που ανά τα χρόνια έχουν εξαχθεί λαθραία από την ιστορική πόλη. Τουλάχιστον, αυτό ελπίζει ο επικεφαλής των ανασκαφών στην Τροία.

Ανεξάρτητα από τα εντυπωσιακά εκθέματα που θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν οι επισκέπτες του μουσείου, ο καθηγητής Rüstem Aslan αποκαλύπτει πως οι ανασκαφές συνεχίζονται και υπάρχουν δείγματα που δίνουν ελπίδες για εντυπωσιακά ευρήματα. Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά: «Περιμένουμε κάποια ευρήματα που θα μας εκπλήξουν».

Το μουσείο της Τροίας

 

Ο καθηγητής Rüstem Aslan υποστήριξε σχετικά με το νέο μουσείο πως δεν περιμένει να επιστραφούν όσα ευρήματα έχουν κλαπεί από τον 19ο αιώνα, αλλά θεωρεί πως η ύπαρξη του μουσείου θα ασκήσει ένας είδος ηθικής πίεσης σε όσους έχουν στην κατοχή τους αντικείμενα από τον αρχαιολογικό χώρο της Τροίας.

Σημειώνουμε πως το νέο μουσείο αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο τουρίστες. 

 

Ο Aslan ακόμα αποκάλυψε πως οι ανασκαφές, οι οποίες ίσως φέρουν στο φως εντυπωσιακά ευρήματα μέχρι την επόμενη χρονιά αφορούν την Εποχή του Χαλκού.