Τρίτη 19 Μαρτίου 2024 -

Τουρκία για Ευρωβουλή: Μονομερές και απαράδεκτο το ψήφισμα για πάγωμα των συνομιλιών



Μονομερές και απαράδεκτο χαρακτηρίζει το ψήφισμα της ΕΕ η Τουρκία την ώρα που, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, καταβάλλονται προσπάθειες για την αναζωογόνηση των μεταξύ τους σχέσεων βάσει την ένταξής της στην Ευρώπη.

 Υπενθυμίζεται ότι ηπαράγραφος 6 του κειμένου για την Τουρκία που ψήφισε η Ευρωβουλή, με 520 ψήφους υπέρ, 72 κατά και 97 αποχές αφορούσε την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων .

Εκεί επισημαίνεται ότι « μετά την τελευταία έκθεση του Κοινοβουλίου, η κατάσταση όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά επιδεινώθηκε περαιτέρω όσον αφορά την εσωτερική, τη θεσμική και την εξωτερική πολιτική. Τονίζει, συνεπώς, με έμφαση ότι, εάν δεν αντιστραφεί επειγόντως και με συνέπεια η υφιστάμενη αρνητική τάση, η Επιτροπή θα πρέπει να προτείνει, σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο από τον Οκτώβριο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ώστε και οι δύο πλευρές να επανεξετάσουν με ρεαλισμό και μέσω ενός δομημένου και ολοκληρωμένου διαλόγου υψηλού επιπέδου, την καταλληλότητα του υφιστάμενου πλαισίου και την ικανότητά του να λειτουργεί ή, αν είναι αναγκαίο, να διερευνήσουν ενδεχόμενα νέα μοντέλα για τις μελλοντικές σχέσεις.