Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Τουρκία: Αποκαλύφθηκε το 50 μέτρων τετραώροφο πλωτό παλάτι του Ερντογάν (Βίντεο)



Το τουρκικό σκάφος Yakamoz που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και φέρει το έμβλημα της τουρκικής προεδρίας καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου και η ύπαρξή του έγινε γνωστή πριν τέσσερα χρόνια.

Εντοπίστηκε στον Βόσπορο

Ο Γιορούκ Ισίκ, γεωπολιτικός αναλυτής με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος διευθύνει το Παρατηρητήριο του Βοσπόρου και παρακολουθεί την κίνηση στα Στενά, εντόπισε το γιοτ και ανάρτησε φωτογραφίες του στο Twitter.

«Το πρώην βοηθητικό Yakamoz Y68 του Τουρκικού Ναυτικού, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Τουρκική Προεδρία το 2019 και ανακαινίστηκε, το τουρκικό προεδρικό γιοτ χωρίς ορατό όνομα (ακόμα Yakamoz;) αλλά με το επίσημο έμβλημα του προέδρου, διέσχισε τον Βόσπορο» έγραψε ο Γιορούκ Ισίκ στην ανάρτησή του.

 

Εντάχθηκε στην προεδρία

Το σκάφος άρχισε να κατασκευάζεται επί προεδρίας Ντεμιρέλ για τον εκάστοτε πρόεδρο. Αργότερα όταν έγινε πρόεδρος ο Νετζντέτ Σεζέρ έκρινε πως αυτό συνιστούσε σπατάλη και το απέδωσε στο πολεμικό ναυτικό.

Το 2018, με απόφαση Ερντογάν, εντάχθηκε και πάλι στην προεδρία. Μετά από εκτεταμένες επισκευές εμφανίστηκε εκ νέου στα στενά της Κωνσταντινούπολης.

Το Yakamoz ανήκει στην κατηγορία «mega – yacht» καθώς έχει μήκος 50 μέτρα και μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητες έως και 28 χιλιόμετρα την ώρα ενώ μπορεί να μεταφέρει περίπου 100 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες. 

Στο βίντεο, επάνω, όταν χρησιμοποιούνταν ως πλοίο μεταφοράς προσωπικού

Στη φωτογραφία, κάτω, αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη. Διακρίνεται το έμβλημα της τουρκικής προεδρίας.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, στο σκάφος φιλοξενήθηκε ο βασιλιάς της Μαλαισίας, όπως μεταδίδουν τα tourkikanea.gr, επικαλούμενα πληροφορίες της cumhuriyet.

Υπό συνθήκες φτώχειας…

Ο βουλευτής Ουτκού Τσακίροζερ από το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) είχε υποβάλλει ερώτηση παλιότερα σχετικά με το γιοτ, το όνομα του οποίου (Yakamoz) σημαίνει την αντανάκλαση της σελήνης στο θαλασσινό νερό το βράδυ.

Απαντώντας, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι είπε ότι το σκάφος διατάχθηκε να περάσει στην τουρκική προεδρία, αλλά χρησιμοποιήθηκε από τις τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην προεδρία στις 16 Μαρτίου 2018.

Το πλοίο χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από το ναυτικό για να μεταφέρει προσωπικό.

«Υπό συνθήκες κατά τις οποίες η οικονομική κρίση εμβαθύνει, η φτώχεια αυξάνεται και ένα ευρύ τμήμα της κοινωνίας προσπαθεί να πάρει τον κατώτατο μισθό, χρειάζεται πραγματικά η προεδρία ένα σκάφος; Για ποιο σκοπό και για ποιες υπηρεσίες θα χρησιμοποιηθεί αυτό το σκάφος”, ρώτησε ο Τσακίροζερ.