Παρασκευή 01 Μαρτίου 2024 -

Τι ζητά η Τουρκία από τους πολίτες που βρίσκονται ή πάνε στις ΗΠΑ;Η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τους υπηκόους της που διαμένουν ή σκοπεύουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε «επαγρύπνηση»
Σε επαγρύπνηση ζήτησε η τουρκική κυβέρνηση να είναι οι υπήκοοί της που διαμένουν ή θα επισκεπτούν τις ΗΠΑ, εξαιτίας της «κοινωνικής έντασης» και των διαδηλώσεων που πυροδότησε η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο.

Η Τουρκία καλεί τους υπηκόους της που «διαμένουν στις ΗΠΑ ή σκοπεύουν να επισκεφθούν αυτήν την χώρα να βρίσκονται σε επαγρύπνηση εξαιτίας των κινδύνων που σχετίζονται με τα γεγονότα που βρίσκονται σε εξέλιξη και τις κοινωνικές εντάσεις», επισημαίνεται σε ένα δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου Εξωτερικών.

Οι τουρκικές αρχές καλούν επίσης τους πολίτες τους να «μην προσεγγίζουν τις περιοχές όπου οι διαδηλώσεις εντείνονται, να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης (…) να ενημερώνονται μέσων των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης».

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει σήμερα τους δρόμους πολλών αμερικανικών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν για την εκλογή στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι τουρκικές αρχές προειδοποιούν επιπλέον για την «έξαρση, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, των φραστικών ή σωματικών επιθέσεων ξενοφοβικού ή ρατσιστικού χαρακτήρα κατά μήκος των ΗΠΑ».

Η δημοσίευση αυτής της σύστασης από την Άγκυρα προς τους Τούρκους ταξιδιώτες γίνεται ενώ πολλές χώρες έχουν από την πλευρά τους προβεί σε προειδοποιήσεις προς τους υπηκόους τους που διαμένουν ή θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία, μια χώρα που έχει συγκλονιστεί από πολλές επιθέσεις το τελευταίο διάστημα.

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ διέταξαν την απομάκρυνση των οικογενειών του προσωπικού τους στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης, κάνοντας λόγο για «εξτρεμιστικές ομάδες» που στοχοθετούν Αμερικανούς πολίτες.