Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τι είναι η άσπρη γραμμή που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα;



Πολλές φορές θα έχετε δει μία άσπρη γραμμή που αφήνουν πίσω τους ορισμένα αεροπλάνα. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί συμβαίνει αυτό; Τι είναι τα ίχνη συμπύκνωσης;

Αυτή η λεπτή γραμμή στον ουρανό ονομάζεται ίχνος συμπύκνωσης. Τα ίχνη συμπύκνωσης είναι επιμήκη, λεπτά γραμμικά νέφη τα οποία μερικές φορές σχηματίζονται πίσω από αεροσκάφη. Ο σχηματισμός τους οφείλεται πιο συχνά σε υδρατμούς στα καυσαέρια των κινητήρων του αεροσκάφους.

Εξερχόμενα τα καυσαέρια από τους κινητήρες στο περιβάλλον, υπό μορφή ατμού, αυτά ψύχονται δημιουργώντας παγοκρυστάλλους οι οποίοι στο γραμμικό σύνολό τους δημιουργούν τα νεφικά ίχνη.

Οι κύριοι παράγοντες της δημιουργίας ιχνών συμπύκνωσης είναι η θερμοκρασία, η υγρασία και το ύψος πτήσης. Ανάλογα της τιμής αυτών των παραγόντων είναι και ο χρόνος δυνατής παρατήρησης, ο οποίος κυμαίνεται από κάποια δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά.

Οι αεροψεκασμοί είναι μια θεωρία συνωμοσίας που επιχειρεί να ερμηνεύσει το φαινόμενο των ιχνών συμπύκνωσης, ως μυστικά προγράμματα με χημικές και βιολογικές ουσίες που κατευθύνονται από κυβερνητικές υπηρεσίες. Στην επιστημονική κοινότητα η θεωρία αυτή δεν έχει βάση καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να τη στηρίζουν.