Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 -

Θερμά επεισόδια στα σύνορα Αζερμπαϊτζάν-ΑρμενίαςΤο τελευταίο 24ωρο υπάρχουν εκτεταμένες αναφορές για πολλαπλά επεισόδια όπου οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας φέρονται να παραβίασαν 83 φορές πρότερη συμφωνία για την κατάπαυση πυρός που είχε συναφθεί ανάμεσα σε Αζερμπαιτζάν και Αρμενία, σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαιτζάν.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας φέρονται να χρησιμοποιούσαν βαριά πολυβόλα.

Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό περιστατικό τις τελευταίες ημέρες, καθώς τα ξημερώματα της 1ης Ιουλίου οι Αρμενία άνοιξε πυρ κατά θέσεων του Αζερμπαϊτζάν και των στρατιωτιών του, οι οποίοι επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν οχυρωματικά έργα προς ενίσχυση των θέσεων τους, με αποτέλεσμα το Αζέρικο φυλάκιο να παραδοθεί στις φλόγες και να καταστραφεί ολοσχερώς.

Η σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών του Νοτίου Καυκάσου ξεκίνησε το 1988, όταν η Αρμενία έγειρε εδαφικές αξιώσεις εναντίον του Αζερμπαϊτζάν. Ως επακόλουθο του πολέμου που ακολούθησε, το 1992 οι αρμενικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν το 20% του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Ναγκόρνο-Καραμπάχ και επτά περιβάλλουσες περιοχές.

Την συμφωνία του 1994 για την κατάπαυση του πυρός ακολούθησε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.