Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τέλος οι κινητοποιήσεις στο Πακιστάν για την αθώωση της χριστιανής Άσια Μπίμπι



Μια πακιστανική, ισλαμιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις κινητοποιήσεις της με αφορμή την αθώωση μιας χριστιανής που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για βλασφημία, μετά από συμφωνία με την κυβέρνηση του Πακιστάν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, ώστε να σταματήσουν οι διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και τρεις ημέρες σε πολλές μεγάλες πόλεις, θα απαγορευτεί στην Άσια Μπίμπι η έξοδος από τη χώρα.

Η 50χρονη γυναίκα, μητέρα πέντε παιδιών, καταδικάστηκε σε θάνατο το 2010 με την κατηγορία ότι εξύβρισε τον προφήτη Μωάμεθ.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία με την κυβέρνηση», είπε ο Ετζάζ Ασράφι, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής Τεχρίκ-ε-Λαμπάικ (TLP). «Θα γίνει σύντομα μια ανακοίνωση από την ηγεσία μας», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε αυτήν την πληροφορία και ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων Νουρ αλ Κάντρι είπε στο τηλεοπτικό κανάλι GEO TV ότι οι κινητοποιήσεις θα σταματήσουν απόψε.

Η Άσια Μπίμπι είχε κατηγορηθεί από τις γειτόνισσές της ότι προσέβαλε τη θρησκεία τους επειδή δεν την άφησαν να πιει νερό από το ποτήρι τους, επειδή δεν ήταν μουσουλμάνα. Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο, με επικεφαλής τον δικαστή Σακίμπ Νισάρ, έκρινε ότι οι αποδείξεις που παρουσίασαν οι κατήγοροι ήταν ανεπαρκείς.

Η απόφαση του δικαστηρίου εξόργισε το TLP, οι υποστηρικτές του οποίου κατέβηκαν στους δρόμους ζητώντας ακόμη και τον θάνατο των δικαστών.

Είναι άγνωστο πού βρίσκεται σήμερα η Άσια Μπίμπι. Η οικογένειά της κρυβόταν τις τελευταίες ημέρες και κυκλοφορούσαν πολλές φήμες ότι έχει φύγει από τη χώρα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των τελευταίων ημερών, όταν οι οπαδοί του TLP έκλεισαν δρόμους στο Καράτσι, τη Λαχόρη, την πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ και άλλες μεγάλες πόλεις. Το όνομα της Μπίμπι θα συμπεριληφθεί στη «λίστα ελέγχου εξόδου», που σημαίνει ότι θα της απαγορευτεί να φύγει από τη χώρα.