Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Τελεσίγραφο του Ιράκ προς τους Κούρδους



Η ένταση στο Ιράκ και συγκεκριμένα στην περιοχή του Κουρδιστάν αυξάνεται, καθώς οι Ιρακινές δυνάμεις φαίνεται ότι έδωσαν τελεσίγραφο μέχρι σήμερα το βράδυ στους Κούρδους μαχητές να αποσυρθούν στις θέσεις που κατείχαν πριν από το 2014 στην επαρχία Κιρκούκ ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων.

«Το χρονικό περιθώριο που δόθηκε στους πεσμεργκά να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν πριν τις 6 Ιουνίου και να παραδώσουν τις βάσεις αυτές στις κυβερνητικές δυνάμεις τελειώνει τη νύκτα», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Προς το παρόν την πληροφορία δεν έχει επιβεβαιώσει η κυβέρνηση του Ιράκ.

Χθες Παρασκευή το βράδυ ο Ιρακινός πρόεδρος Φούαντ Μάσουμ, Κούρδος, μετέβη στη Σουλεϊμανίγε του Ιρακινού Κουρδιστάν για να συναντηθεί με αξιωματούχους. Δεν έχει γίνει γνωστή καμία πληροφορία για τις συζητήσεις αυτές.

Νωρίτερα χθες οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν χωρίς να δώσουν μάχη θέσεις που είχαν καταλάβει το 2014 οι πεσμεργκά στο νότιο τμήμα της επαρχίας Κιρκούκ, την οποία διεκδικούν τόσο η Βαγδάτη όσο και η Αρμπίλ.

Ο Τζάφαρ Σέιχ Μουστάφα, Κούρδος διοικητής στο Κιρκούκ, επιβεβαίωσε ότι οι πεσμεργκά αποσύρθηκαν από κάποιες ζώνες τις οποίες είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το 2014.

«Επιστρέψαμε στις θέσεις μας στα περίχωρα του Κιρκούκ και θα υπερασπιστούμε την πόλη του Κιρκούκ», τόνισε. «Αν ο στρατός προχωρήσει, θα πολεμήσουμε».

Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο μεγάλης έντασης, με την Αρμπίλ να προειδοποιεί ότι «χιλιάδες πεσμεργκά» έχουν αναπτυχθεί, έτοιμοι να «υπερασπιστούν τους εαυτούς τους ανεξαρτήτως κόστους».

Από την πλευρά του ο Χέμιν Χαουράμι, σύμβουλος του Κούρδου προέδρου Μασούντ Μπαρζανί, διαβεβαίωσε ότι «η κλιμάκωση δεν προέρχεται από εμάς». «Θα υπερασπιστούμε μόνο τους εαυτούς μας και θα τους απωθήσουμε, αν επιτεθούν», προειδοποίησε.

Η Αρμπίλ ανησυχεί ότι ο ιρακινός στρατός, που δεν έχει παρά έναν θύλακα του ΙΚ να ανακαταλάβει στο δυτικό Ιράκ, θα στρέψει τα όπλα του εναντίον των πεσμεργκά.

Την Πέμπτη ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι είχε διαβεβαιώσει ότι «δεν επιθυμώ να εξαπολύσω πόλεμο εναντίον των Κούρδων συμπολιτών μας», όμως από τις αρχές της εβδομάδας η Βαγδάτη έχει σκληρύνει τους τόνους και έχει εντείνει τις οικονομικές και νομικές κυρώσεις εις βάρος του Ιρακινού Κουρδιστάν προκειμένου να το αναγκάσει να υποχωρήσει και να μην ζητήσει την ανεξαρτητοποίησή του.

Στο Κιρκούκ οι κάτοικοι έκαναν ουρές στα βενζινάδικα, ενώ στις συνοικίες όπου ζουν κυρίως Κούρδοι οι πολίτες είχαν βγει στους δρόμους κρατώντας όπλα.

Η Αρμπίλ καταγγέλλει ότι η Βαγδάτη θέλει να «καταλάβει τις πετρελαιοπηγές, ένα αεροδρόμιο και μια στρατιωτική βάση» του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Η κεντρική κυβέρνηση είχε υπό τον έλεγχό τους τις πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ έως το 2008, όταν οι Κούρδοι κατέλαβαν αυτή στη Χορμάλα. Και το 2014 κατέλαβαν αυτές της Χαβάνα και της Μπάι Χάσαν.

Το Ιρακινό Κουρδιστάν βρίσκεται σε ανοικτή ρήξη με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία του.

Το Κιρκούκ είναι μια πλούσια, πετρελαιοπαραγωγός περιοχή που διεκδικείται τόσο από τους Κούρδους όσο και από την κεντρική κυβέρνηση. Πληθυσμιακά αποτελείται από μεγάλο αριθμό Κούρδων, αλλά η πρωτεύουσα της έχει μεγάλο αραβικό και τουρκμενικό πληθυσμό.
Οι κουρδικές δυνάμεις των Πεσμεργκά απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής το 2014, όταν οι ισλαμιστές του ISIS σάρωσαν το βόρειο Ιράκ και ο στρατός κατέρρευσε.