Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 -

Ταϊλάνδη: Ψάχνουν συνεργούς του βομβιστήΤους συνεργούς του βομβιστή της Μπανγκόκ αναζητούν οι αρχές της Ταϊλάνδης. Ο άνδρας ο οποίος καταγράφηκε από το κλειστό κύκλωμα των καμερών ασφαλείας (CCTV) να αφήνει ένα σακίδιο και να απομακρύνεται οδήγησε στον θάνατο 22 ανθρώπους και εκατοντάδες τραυματίες. 

"Υποψιαζόμαστε ότι είναι ο βομβιστής", δήλωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας Πραβούτ Ταβορνσίρι, αναφερόμενος στον άνδρα με το κίτρινο T-shirt που διακρίνεται στο βίντεο το οποίο έχει διαδοθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

"Αναζητούμε επίσης άλλους υπόπτους σε σχέση με την έκρηξη. Αυτού του τύπου οι επιθέσεις δεν σχεδιάζονται συνήθως μόνο από ένα άτομο", πρόσθεσε. 

Η κυβέρνηση δήλωσε πως η επίθεση, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας εναντίον του δημοφιλούς ναού Εραβάν στην καρδιά της Μπανγκόκ, είχε σκοπό να πλήξει την οικονομία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. 

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας Τζακτίπ Τσαϊτζίντα δήλωσε ότι, με βάση το βίντεο, οι ερευνητές "πιστεύουν πως το παρουσιαστικό του άνδρα μοιάζει περισσότερο με εκείνο ενός ξένου παρά ενός Ταϊλανδού".

Το βίντεο από το κλειστό κύκλωμα δείχνει έναν νεαρό άνδρα με πυκνά σκούρα μαλλιάνα εισέρχεται στο συγκρότημα του ναού με ένα σακίδιο στην πλάτη, να κάθεται στο έδαφος ακουμπώντας σε ένα κιγκλίδωμα και στη συνέχεια να χαλαρώνει τα λουριά του σακιδίου.
Μετά σηκώνεται και φεύγει προφανώς κρατώντας ένα κινητό τηλέφωνο, αφήνοντας το σακίδιο δίπλα στην περίφραξη καθώς οι τουρίστες πάνε κι έρχονται στο μνημείο. 

Η αστυνομία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποια ομάδα, περιλαμβανομένων και στοιχείων που αντιτίθενται στη στρατιωτική κυβέρνηση, να ευθύνεται για την επίθεση, αν και είπε ότι δεν ταιριάζει με τις τακτικές που χρησιμοποιούν οι μουσουλμάνοι αντάρτες του νότου ή τα "κόκκινα πουκάμισα", οι υποστηρικτές της προηγούμενης κυβέρνησης. 

"Η επίθεση δεν φέρει τη σφραγίδα είτε των αυτονομιστών μουσουλμάνων του νότου είτε των ακτιβιστών των κόκκινων πουκάμισων", δήλωσε ο Άνγκελ Ραμπάσα, ειδικός στην ισλαμιστική εξέγερση στη RAND Corporation.
"Και οι δύο πλευρές έχουν διενεργήσει τρομοκρατικές επιθέσεις στο παρελθόν, αλλά όχι σε αυτή την κλίμακα από την άποψη της απώλειας ζωών". 

Είπε πως η επίθεση θα μπορούσε να έχει γίνει από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, το οποίο επεκτείνει την εμβέλειά του στη Νοτιοανατολική Ασία, ή μιας ανεξάρτητης τζιχαντιστικής οργάνωσης που συνδέεται με την αλ-Κάιντα. Ωστόσο τέτοιες οργανώσεις συνήθως αναλαμβάνουν την ευθύνη των επιθέσεών τους. Η αστυνομία δήλωσε ότι εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο πίσω από την επίθεση να βρίσκονται μέλη της εθνότητας των Ουιγούρων.