Τρίτη 23 Απριλίου 2024 -

Τα εγκλήματα που συγκλόνισαν το Χόλιγουντ [εικόνες]



Μερικά από τα διασημότερα εγκλήματα που απασχόλησαν Χόλιγουντ είχαν στόχο κάποιες από τις ωραιότερες και πιο ταλαντούχες γυναίκες του καλλιτεχνικού στερεώματος.

Επιτυχημένες, διάσημες και αγαπητές στο ευρύ κοινό, πρόλαβαν να γευτούν λίγη από τη δόξα που ονειρεύονταν, μέχρι τη στιγμή που το νήμα της ζωής τους κόπηκε με τον πιο βίαιο τρόπο.

Φρικτές δολοφονίες που έγιναν πρωτοσέλιδο, φωτογραφίες νεκρών αστέρων που σόκαραν το κοινό, ανθρώπινα πάθη και άγρια ένστικτα είναι μόλις μερικά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ιστορίες που θα διαβάσετε, με τις γυναίκες-θύματα των εγκλημάτων αυτών, να μένουν στην ιστορία περισσότερο για το φρικτό τους τέλος, παρά για τα όσα πέτυχαν όσο ζούσαν. Από τη «Μαύρη Ντάλια» στην Playmate του 1980, Ντόροθι Στράτεν και από τη Σάρον Τέιτ στην 6χρονη ΤζονΜπένετ Ράμσεϊ και τι Ρίβα Στίνκαμπ, μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πιο άγριες δολοφονίες του αιώνα με θύματα πολλά υποσχόμενες στον καλλιτεχνικό χώρο γυναίκες.

Σάρον Τέιτ (1943 – 1969)

Η δολοφονία της συζύγου του Ρομάν Πολάνσκι, Σάρον Τέιτ, η οποία βρέθηκε κατακρεουργημένη μέσα στο σπίτι τους στο Benedict Canyon του Λος Άντζελες, αποτελεί μελανή σελίδα στη ζωή και την καριέρα του πασίγνωστου σκηνοθέτη και παραγωγού. Η όμορφη ηθοποιός δολοφονήθηκε άγρια το βράδυ της 9ης Αυγούστου 1969 από μέλη της συμμορίας Μάνσον –διαβόητων κακοποιών της εποχής- ενώ ήταν 8,5 μηνών έγκυος στο πρώτο της παιδί με τον Πολάνσκι.

Ο σκηνοθέτης βρισκόταν στην Ευρώπη για γυρίσματα, ενώ η Σάρον είχε καλέσει τέσσερις καλούς της φίλους στο σπίτι για να περάσουν μαζί το Σαββατόβραδο. Η υπηρέτρια είχε πάρει ρεπό κι έτσι η παρέα των πέντε βρισκόταν ολομόναχη στο σπίτι. Η «οικογένεια» των Μάνσον έχει βάλει στόχο το σπίτι των Πολάνσκι – Τέιτ θέλοντας να τραβήξει την προσοχή των Μέσων με ένα «μακελειό» που θα συζητιέται χρόνια.

Έτσι, εισβάλλουν στην κατοικία και βρίσκουν τη Σάρον Τέιτ παρέα με τους φίλους της. Αφού κατακρεουργούν πρώτα εκείνος, αφήνουν τη νεαρή ηθοποιό να ικετεύει για τη ζωή του μωρού της, χωρίς ωστόσο να σεβαστούν την κατάστασή της, ούτε να δείξουν έλεος. Ο ιατροδικαστής διέκρινε στο σώμα της 26χρονης Τέιτ 16 μαχαιριές στα χέρια, την κοιλιά και το υπογάστριο. Υποστήριξε πως δεν υπήρχε περίπτωση κανείς να μπορούσε να της σώσει τη ζωή ακόμα και αν την έβρισκαν αμέσως.

Πριν φύγουν, οι δολοφόνοι έγραψαν την λέξη «pig», δηλαδή «γουρούνι» στην πόρτα με το ίδιο της το αίμα. Τα πτώματά τους ανακάλυψε η υπηρέτρια το επόμενο πρωινό…

Ελίζαμπεθ Σορτ (Μαύρη Ντάλια, 1924 – 1947)

Η δολοφονία της Ελίζαμπεθ Σορτ αποτελεί κατά κοινή ομολογία το διασημότερο έγκλημα του Χόλιγουντ, που τόσα χρόνια μετά εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος. Η λαμπερή λολίτα που φιλοδοξούσε να γίνει σταρ του κινηματογράφου, βρίσκεται άγρια δολοφονημένη, κακοποιημένη και διαμελισμένη στη λεωφόρο Νόρτον του Λος Άντζελες το πρωινό της 15ης Ιανουαρίου του 1947. Σύμφωνα με μαρτυρίες των αστυνομικών, του ιατροδικαστή και των περαστικών, το θέαμα της κομματιασμένης Σορτ ήταν «ό,τι πιο αποτρόπαιο θα μπορούσε κανείς να αντικρύσει σε ολόκληρη τη ζωή του».

Η 22χρονη Ελίζαμπεθ βρισκόταν κομμένη στα δύο στο ύψος της μέσης, κακοποιημένη σεξουαλικά, με τα εντόσθιά της να έχουν αφαιρεθεί και δίχως σταγόνα αίματος στο κορμί της. Το σώμα είχε καθαριστεί επιμελώς και τα δύο κομμάτια του απείχαν περίπου μισό μέτρο μεταξύ τους, με τους γιατρούς που εξέτασαν το πτώμα να κάνουν λόγο για δουλειά «επαγγελματία» που πιθανότητα είχε γνώσεις χειρουργικής.

Σα να μην έφτανε όλη αυτή η αγριότητα, αυτό που έκανε αστυνομικούς, ιατροδικαστές, δημοσιογράφους και πολίτες να ανατριχιάσουν ήταν το παραμορφωμένο πρόσωπο της Σορτ στο οποίο ο δολοφόνος είχε «χαράξει» ένα μακάβριο χαμόγελο όμοιο με αυτό των κλόουν, με δυο βαθιές τομές από το στόμα μέχρι τα αυτιά του θύματος. Για δεκαετίες ολόκληρες ο δολοφόνος παρέμενε άγνωστος, την ώρα που οι ύποπτοι ήταν δεκάδες, ενώ εκείνοι που εμφανίστηκαν οικειοθελώς ως υπεύθυνοι για το έγκλημα προκειμένου να κερδίσουν λίγη «δόξα» ήταν ακόμη περισσότεροι.

Η ταυτότητα του πραγματικού δολοφόνου ανακαλύφθηκε μόλις το 2012, όταν ο Στιβ Χοντέλ υποστήριξε πως έχει στα χέρια του νέα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πατέρας του, Τζορτζ Χοντέλ, ο οποίος ανήκε στους βασικούς υπόπτους και πέθανε το 1991, είναι ο δολοφόνος της Μαύρης Ντάλιας.

Ντόροθι Στράτεν (1960 – 1980)

Η Ντόροθι Στράτεν έμεινε στην ιστορία ως το «πολλά υποσχόμενο κουνελάκι» που δεν πρόλαβε να διαγράψει λαμπρή πορεία, αφού η ζήλεια του πρώην συζύγου της, της στέρησε τη ζωή στα 20 της χρόνια.

Ξανθιά, με αναλογίες 90-60-90, μετά τη νίκη της στα καλλιστεία για τη στέψη της Playmate του 1980, η Ντόροθι Στράτεν αποτελούσε την απόλυτη γυναίκα στο μυαλό του ανδρικού πληθυσμού. Μετά τα καλλιστεία, η φήμη της απογειώθηκε και παρότι ήταν παντρεμένη, το φλερτ των ανδρών ήταν καθημερινό φαινόμενο. Η συμμετοχή της στην ταινία «They All Laughed» του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς, έφερε τους δυο τους κοντά, καταλήγοντας να γίνουν ζευγάρι.

Το καλοκαίρι του 1980, το μοντέλο χωρίζει με τον σύζυγό του, Πολ Σνάιντερ, με εκείνον να μη μπορεί να δεχτεί την απόρριψη, μιας και αυτός ήταν που την είχε «σπρώξει» στις φωτογραφίσεις για το Playboy. Ένιωσε προδομένος και έγινε πιο εκδικητικός από ό,τι η Ντόροθι είχε τολμήσει ποτέ να φανταστεί.

Στις 14 Αυγούστου του 1980, επισκέπτεται τον πρώην σύζυγό της στο σπίτι του στο δυτικό Λος Άντζελες, όπου πυροβολείται μέχρι θανάτου. Η ζήλεια και η απόρριψη έφτασαν τον Σνάιντερ στα άκρα, κάνοντας τον να δολοφονήσει την πρώην του και στη συνέχεια να αυτοκτονήσει με το ίδιο όπλο.

Νάνσυ Σπάντζεν (1958 – 1978)

Ο θάνατός της για πολλούς ήταν φυσικό επακόλουθο της ζωής που έκανε, ενώ για άλλους, μοίρα που η ίδια δεν μπόρεσε να αποφύγει. Η Νάνσυ Σπάντζεν –ίσως η μοναδική γυναίκα του αφιερώματος που περισσότερο μισήθηκε παρά αγαπήθηκε- βρίσκεται νεκρή στο δωμάτιο 100 του Chelsea Hotel στις 12 Οκτωβρίου του 1978, με όλα τα στοιχεία να δείχνουν ένοχο τον σύντροφό της, Σιντ Βίσιους.

Η 20χρονη τότε πρώην «μάνατζερ» των Sex Pistols,  κείτεται μαχαιρωμένη στο μπάνιο του δωματίου, στριμωγμένη κάτω από το νιπτήρα, φορώντας μόνο τα εσώρουχά της. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, έφερε μόλις ένα τραύμα στην κοιλιακή χώρα και πέθανε από αιμορραγία, αφού η ηρωίνη που βρέθηκε στο αίμα της, την καθιστούσε ανίκανη να αντιδράσει ή να ζητήσει βοήθεια μετά το χτύπημα.

Ο Σιντ ήταν αυτός που κάλεσε σε βοήθεια. Μόλις η αστυνομία έφτασε στον όροφο, τον βρήκε να τριγυρνά στο διάδρομο ψελλίζοντας «σκότωσα το μωρό μου». Ο ίδιος υποστήριξε πως είχε ξυπνήσει μερική ώρα πριν και είχε παρατηρήσει πως η Νάνσυ έλειπε από το κρεβάτι.

Γνωρίζοντας πως βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών, δεν αρνήθηκε τις κατηγορίες για φόνο β’ βαθμού, ωστόσο πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών πριν προλάβει να δικαστεί. Μέχρι τελευταία στιγμή δήλωνε πως πάντα θα αγαπούσε τη Νάνσυ και πως το μόνο που ήθελε ήταν να πεθάνει για να βρίσκεται μαζί της.

Σελίνα (1971 – 1995)

Η Σελίνα γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1971, για να δολοφονηθεί πριν προλάβει να γευτεί τη δόξα της, στις 31 Μαρτίου του 1995, από την πρόεδρο του φαν κλαμπ της, Γιολάντα Σαλντιβάρ λόγω οικονομικών διαφορών.

Η Σαλντιβάρ πυροβόλησε την τραγουδίστρια στο δεξί ώμο, αποκόβωντας μια αρτηρία, οδηγώντας τη Σελίνα στο θάνατο από αιμορραγία, 16 ημέρες πριν τα 24α γενέθλιά της. Το Τέξας θρηνούσε.

Η νεαρή καλλιτέχνις είχε προλάβει να κυκλοφορήσει ήδη 7 άλμπουμς με τις συνολικές πωλήσεις να ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και να μη σταματούν ούτε μετά το θάνατό της. Η ζωή και ο θάνατός της έγιναν ταινία το 1997 με την Τζένιφερ Λόπεζ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μάλιστα, η Λατίνα σούπερ σταρ έχει εξομολογηθεί πως η καριέρα της «άνθισε» χάρη στο ρόλο της Σελίνα, καθώς ο κόσμος είδε σε εκείνη το χαμένο «αστέρι» της 23χρονης που λάτρεψε το Τέξας.

Ρίβα Στίνκαμπ (1983 – 2013)

Φεβρουάριος του 2013, ξημερώματα της ημέρας των ερωτευμένων, Πρετόρια. Η αστυνομία δέχεται κλήσεις από τους ένοικους ενός οικιακού συγκροτήματος στην περιοχή «Silver Lake», γείτονες του θρυλικού Νοτιαφρικάνου Παραολυμπιονίκη, Όσκαρ Πιστόριους.

Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για τέσσερις πυροβολισμούς και λίγες ώρες αργότερα η κοινή γνώμη συγκλονίζεται όταν διαπιστώνεται ότι οι σφαίρες αυτές έριξαν νεκρή τη σύντροφό του, Ρίβα Στίνκαμπ, από το όπλο του ίδιου του αθλητή. Όταν οι αστυνομικοί φτάνουν στον τόπο του εγκλήματος, το 29χρονο μοντέλο κείτεται νεκρό στο πάτωμα του μπάνιου, μέσα σε μια λίμνη αίματος. Το σώμα της είναι καλυμμένο από πετσέτες και πλαστικές σακούλες, τις οποίες ο Πιστόριους χρησιμοποίησε μαζί με την κόρη του ιδιοκτήτη του σπιτιού για να σταματήσουν την αιμορραγία.

Όπως αποδείχθηκε, ο ίδιος είχε πυροβολήσει τη σύντροφό του έξω από την κλειδωμένη πόρτα του μπάνιου όπου εκείνη είχε καταφύγει για να ξεφύγει από την οργή και τα ξεσπάσματά του. Ο θάνατός της ήταν σχεδόν ακαριαίος, ενώ ελάχιστοι πίστεψαν πως πράγματι ο δολοφόνος της την είχε περάσει για διαρρήκτη. Οι συγγενείς της υποστήριξαν πως είδαν το σώμα της πριν την αποτέφρωση, με τα τραύματα από το ρόπαλο του κρίκετ και τις σφαίρες του Πιστόριους να είναι ορατά.

Στις 3 Δεκεμβρίου 2015 ο Πιστόριους κρίθηκε ένοχος για φόνο της Ρίβα, χωρίς να μπορεί να προσβάλει την καταδικαστική ποινή που θα του επιβληθεί. Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, η ποινή του δύσκολα θα πέσει κάτω από τα 15 χρόνια.

ΤζονΜπένετ Ράμσεϊ (1990 – 1996)

Η δολοφονία της 6χρονης ΤζονΜπένετ Ράμσεϊ είναι ίσως η πιο θλιβερή ανεξιχνίαστη υπόθεση φόνου που θα βρει κανείς ψάχνοντας στα αρχεία της αστυνομίας του Κολοράντο.

Τα Μέσα αναφέρονταν σε εκείνη με τον χαρακτηρισμό «μικρή βασίλισσα», μιας και το κορίτσι είχε συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς ομορφιάς, κερδίζοντας μάλιστα αρκετά βραβεία. Κατάξανθη, με πράσινα μάτια και τεράστιο χαμόγελο, η μικρή σίγουρα δεν ήξερε πώς είναι να ζεις παιδική ηλικία. Μονίμως μακιγιαρισμένη και χτενισμένη αποτελούσε το «αξιοθέατο» της οικογενείας Ράμσεϊ.

Τα Χριστούγεννα του 1996 δηλώνεται η εξαφάνισή της στην αστυνομία και οκτώ ώρες αργότερα, το πτώμα της βρίσκεται στο υπόγειο του σπιτιού της. Η 6χρονη είχε υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και είχε στραγγαλιστεί, ενώ DNA αγνώστου άνδρα βρέθηκε στα ρούχα της.

Ποτέ δεν βρέθηκαν επαρκείς αποδείξεις ώστε να κατηγορηθούν οι γονείς της για το βασανισμό και την δολοφονία της, παρότι η κοινή γνώμη τους είχε καταδικάσει. Μέχρι σήμερα η υπόθεση παραμένει ανοιχτή.

Αγκνιέζκα Κοτλάρσκα (1972 – 1996)

Η ομορφιά δε στάθηκε αρκετή να σώσει τη ζωή της Μις Κόσμος 1991. Ήδη από το 1990, όταν στέφθηκε «Μις Πολωνία 1990», ένας φανατικός θαυμαστής της είχε φροντίσει να εισβάλλει για τα καλά στη ζωή της, παρακολουθώντας τη συνεχώς.

Όταν η ίδια αποφάσισε να παντρευτεί, ο διαβόητος stalker, Τζέρζι, ένιωσε –όπως αποκάλυψε αργότερα στην αστυνομία- πως η  Κοτλάρσκα «του κατέστρεψε τη ζωή». Η εκδίκηση θα ερχόταν σύντομα. Αμέσως μετά τον γάμο του, το ζευγάρι έφυγε  για την Αμερική ώστε εκείνη να χτίσει την καριέρα που ονειρευόταν. Τρία χρόνια αργότερα, το μοντέλο επέστρεψε στην Πολωνία με τον σύζυγο και την κόρη που απέκτησε μαζί του, εξαγριώνοντας τον Τζέρζι, ο οποίος της τηλεφωνούσε συνεχώς και δε δίσταζε να εμφανιστεί ακόμα και έξω από το σπίτι τους.

Το βράδυ της 27ης Αυγούστου του 1996, ο μανιακός τους πλησίασε την ώρα που ετοιμάζονταν να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητό τους, ακριβώς έξω από το σπίτι τους. Ο σύζυγός της αποφάσισε να τον αντιμετωπίσει, όμως ο Τζέρζι πρόλαβε και τον μαχαίρωσε στο πόδι, ακινητοποιώντας τον. Μόλις η 24χρονη τότε Αγκνιέζκα έσπευσε να τον βοηθήσει, ο Τζέρζι τη μαχαίρωσε τέσσερις φορές στο στήθος, με την ίδια να πεθαίνει στο νοσοκομείο μερικές ώρες αργότερα.

Πριν πεθάνει είχε προλάβει να συνεργαστεί με πασίγνωστους Οίκους, όπως οι Calvin Klein και Ralph Lauren, με τις φωτογραφίες τις να έχουν δημοσιευθεί στο Cosmopolitan, τη Vogue και το Playboy.

Μόνικα Σπίαρ (1984 – 2014)

Παρόμοια τύχη περίμενε και την 29χρονη Μόνικα Σπίαρ. Η ίδια είχε στεφθεί Μις Βενεζουέλα 2004 και ένα χρόνο αργότερα, το 2005, κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο που κάθε μοντέλο ονειρεύεται: αυτόν της Μις Κόσμος.

Τον Ιανουάριο του 2014, η Σπίαρ βρισκόταν για διακοπές στον τόπο καταγωγής της, τη Βενεζουέλα, μαζί με τον πρώην σύζυγό της, Τόμας Χένρι Μπέρι και την εξάχρονη κόρη τους, Μάγια. Το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου, η οικογένεια αντιμετώπισε πρόβλημα με το αυτοκίνητό της και ενώ οι τρεις τους περίμεναν την οδική βοήθεια, άγνωστοι τους επιτέθηκαν με σκοπό να τους ληστέψουν.

Σύμφωνα με το πόρισμα, το πρώην ζευγάρι αντιστάθηκε και πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου, ενώ το 6χρονο κορίτσι τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι. Σύμφωνα με την αστυνομία είχε τις αισθήσεις της όταν οι γονείς της εκτελέστηκαν εν ψυχρώ.

Νικόλ Μπράουν Σίμπσον (1959 – 1994)

Η δολοφονία της Νικόλ Μπράουν Σίμπσον –πρώην συζύγου του Ο. Τζ. Σίμπσον, θρύλου του αμερικανικού ποδοσφαίρου- αποτέλεσε την αθλητική δίκη του αιώνα και έκανε την καριέρα του Ρόμπερτ Καρντάσιαν, πατέρα της Κιμ, της Κλόε και της Κόρτνεϊ, να απογειωθεί.

Ο Αμερικανός ποδοσφαιριστής Ο. Τζ. Σίμπσον κατηγορήθηκε το 1994 για τη δολοφονία της πρώην συζύγου του και του τότε συντρόφου της, Ρόναλντ Γκόλντμαν, οι οποίοι βρέθηκαν κατακρεουργημένοι στις 13 Ιουνίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, έξω από το σπίτι της Νικόλ Μπράουν στο Μπρέντγουντ του δυτικού Λος Άντζελες. Ο επικρατέστερος ύποπτος της διπλής ανθρωποκτονίας δεν ήταν άλλος από τον πατέρα των παιδιών της 35χρονης Μπράουν, Ο. Τζ. Σίμπσον, από τον οποίο ή ίδια είχε χωρίσει δύο χρόνια πριν, το 1992, ύστερα από 7 χρόνια γάμου.

Ο Σίμπσον φάνηκε να έχει ιδιαίτερη μεταχείριση, καθώς υπήρξε το αγαπημένο παιδί των ΗΠΑ όντας ένας από τους πιο διάσημους ποδοσφαιριστές. Πλούσιος, επιτυχημένος και... νονός της Κιμ, κατάφερε να «ξελασπώσει» εύκολα, να γλιτώσει τις κατηγορίες για φόνο και να συνεχίσει την γεμάτη παραπτώματα ζωή του, με το μπαμπά της Κιμ να βγαίνει τρομερά ωφελημένος από αυτή την ιστορία σε προσωπικό, επαγγελματικό και οικονομικό επίπεδο.

Παρά τις ενδείξεις, ο Σίμπσον απαλλάχθηκε τελικά λόγω αμφιβολιών. Για πολλούς, τα χρήματα του απέκτησε ο Καρντάσιαν ήταν βαμμένα με το αίμα της Νικόλ Μπράουν, καθώς μετά την αθώωσή του ο ίδιος ο Σίμπσον άφηνε να εννοηθεί ευθαρσώς ότι σκότωσε τη σύζυγό του. Δε δίστασε μάλιστα να κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τίτλο «If I Did It: Confessions of the Killer» (Αν το είχα κάνει: Εξομολογήσεις ενός Δολοφόνου), εξαγριώνοντας τους συγγενείς και τους φίλους της πρώην συζύγου του.