Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συρία: Οι δυνάμεις του Άσαντ σφυροκοπούν την Ντεράα



Περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο ανταρτών στη συριακή πόλη Ντεράα βομβάρδισαν χθες οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, μία μέρα μετά τη λήξη μιας διμερούς κατάπαυσης του πυρός.

Η συριακή κρατική τηλεόραση επικαλέστηκε πηγές του στρατού για να ανακοινώσει την επανέναρξη των επιχειρήσεων, οι οποίες συνεχίστηκαν ενώ Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι διεξήγαγαν άλλον έναν γύρο μυστικών συνομιλιών για τη δημιουργία μιάς «ζώνης αποκλιμάκωσης» στη νοτιοδυτική Συρία που θα περιλαμβάνει και την Ντεράα.

Σύμφωνα με διπλωμάτες στην Ιορδανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συμφώνησαν σε εκεχειρία κατά τις συνομιλίες τους στο Αμάν, που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της καλής θέλησης μεταξύ των δύο χωρών.

Το Σάββατο, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει επιχειρήσεις στην Ντεράα για 48 ώρες σε ένδειξη υποστήριξης των «προσπαθειών συμφιλίωσης».

Ο στρατός της Συρίας απέτυχε να εκδιώξει τους αντάρτες από το προπύργιό τους στην Ντεράα, ενώ οι δυνάμεις των ανταρτών έχουν εμποδίσει την προσπάθεια του στρατού να ανακτήσει μια σημαντική διέλευση στα σύνορα με την Ιορδανία και να αποκόψει τις προμήθειες των ανταρτών ανατολικά και δυτικά της πόλης.