Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Συντριβή ελικοπτέρου του Βουλγαρικού Ναυτικού



Ένα ελικόπτερο τύπου Panther-656 της Αεροπορίας του Βουλγαρικού Ναυτικού κατέπεσε και συνετρίβη χθες στις 12:05 το μεσημέρι με αποτέλεσμα το θάνατο του ενός μέλους του πληρώματός του, του κυβερνήτη του, και τον ελαφρό τραυματισμό των άλλων δύο συναδέλφων του.

Το ελικόπτερο αυτό, όπως και το πλοίο-φορέας του, συμμετείχαν μαζί με άλλες μονάδες του Βουλγαρικού Ναυτικού στην άσκηση "Black Sea 2017”, που ήταν σε εξέλιξη. Συμφώνως με τις πληροφορίες από τα βουλγαρικά μέσα ενημερώσεως, το ελικόπτερο επιχείρησε να προσνηωθεί στο ελικοδρόμιο μιας κορβέτας ανεπιτυχώς, λόγω ισχυρού ανέμου που έπνεε στην περιοχή. Και ενώ επιχειρούσε να κάνει στροφή και να απομακρυνθεί από το σκάφος, για να προσγειωθεί σε κοντινή βάση στην ξηρά φαίνεται ότι ήλθε σε επαφή με τμήμα του πλοίου με αποτέλεσμα να καταπέσει στη θάλασσα χωρίς να προκληθούν ζημιές στο πλοίο ή θύματα μεταξύ των μελών του πληρώματός του. Τα δύο επιζώντα μέλη του πληρώματός του περισυνελλέγησαν από το πλήρωμα της φρεγάτας “rezki”

Το συμβάν έγινε σε απόσταση περίπου επτά ναυτικών μιλίων από τις εκβολές του ποταμού Κάμτσια και ο μοναδικός νεκρός, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, ήταν ο 38χρονος Υποπλοίαρχος Γκεόργκι Αναστασώφ, απόφοιτος της «Στρατιωτικής Ακαδημίας Βασίλ Λέφσκυ» της Σόφιας. Ήδη διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα του τραγικού αυτού συμβάντος η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του βουλγαρικού υπουργείου Αμύνης και των βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονταν μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο μακριά και παρακολουθούσαν μαζί με τις αντίστοιχες ελληνικές την τελική φάση της ελληνοβουλγαρικής ασκήσεως δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων “Balkan Dagger 2017”.