Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συνεχίζονται οι συλλήψεις Γερμανών στην Τουρκία



Το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει την σύγκρουση με την Γερμανία, σε μια διελκυστίνδα επίδειξης ισχύος, που από την μία έχει ως αποδέκτη το εσωτερικό ακροατήριο του τούρκου προέδρου και από την άλλη την Γερμανία που οδεύει σε εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο την κυβερνά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έκρινε ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Πιασμένοι λοιπόν ανάμεσα στα «πυρά» των χωρών αυτών, δύο ακόμη Γερμανοί πολίτες, συνελήφθησαν στην Τουρκία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, καταγγέλλοντας τη σύλληψή τους «για πολιτικούς λόγους».

«Στις 31 Αυγούστου δύο ακόμη Γερμανοί πολίτες συνελήφθησαν για πολιτικούς λόγους. Το γενικό προξενείο της Σμύρνης ενημερώθηκε για τις δύο συλλήψεις από ανεπίσημες πηγές. Η αστυνομία του αεροδρομίου της Αττάλειας στη συνέχεια επιβεβαίωσε» τις πληροφορίες, δήλωσε η Μαρία Άντεμπαρ. Οι προξενικές αρχές δεν έχουν καταφέρει να συναντηθούν ή να συνομιλήσουν με τα δύο αυτά άτομα, ενώ η Άντεμπαρ αρνήθηκε να δώσει άλλες διευκρινίσεις για την υπόθεση ή την ταυτότητα των συλληφθέντων.

«Τα αιτήματά μας προς την Τουρκία είναι απολύτως ξεκάθαρα και η καγκελάριος (Άγγελα Μέρκελ) τα έχει επαναλάβει τις τελευταίες ημέρες: αναμένουμε από την Τουρκία την απελευθέρωση όλων των Γερμανών πολιτών που κρατούνται αδικαιολόγητα», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ. Σύμφωνα με το Βερολίνο, στην Τουρκία κρατούνται με «πολιτικά» κίνητρα συνολικά 12 Γερμανοί, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν διπλή υπηκοότητα.

Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του Γερμανού τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ, του ανταποκριτή στην Τουρκία της εφημερίδας Die Welt ο οποίος σήμερα συμπληρώνει 200 ημέρες κράτησης. Ο Γιουτσέλ συνελήφθη στα τέλη Φεβρουαρίου με την κατηγορία της διασποράς «τρομοκρατικής» προπαγάνδας και της υποκίνησης σε μίσος, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον έχει χαρακτηρίσει Κούρδο αυτονομιστή και «Γερμανό πράκτορα».