Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συναγερμός στη Νορβηγία: Ακυβέρνηση πλατφόρμα κατευθύνεται προς εξέδρα άντλησης πετρελαίου



Η πετρελαϊκή εταιρεία BP έδωσε εντολή για την πλήρη εκκένωση της εξέδρας του κοιτάσματος Valhall στη Βόρεια Θάλασσα, προς την οποία κατευθύνεται γιαγαντιαία ακυβέρνητη πλατφόρμα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Γιγάντια πλατφόρμα κατευθύνεται εκτός ελέγχου προς την εξέδρα άντλησης πετρελαίου του κοιτάσματος Valhall της εταιρείας BP στη Βόρεια Θάλασσα. Η εταιρεία απομάκρυνε δεκάδες εργαζόμενους από την εξέδρα, όπου διακόπησαν οι εργασίες άντλησης.

Οι κάβοι ρυμούλκησης της πλατφόρμας , η οποία είναι μήκους 110 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων, έσπασαν λόγω της κακοκαιρίας χθες το βράδυ εντός των βρετανικών χωρικών υδάτων, καθώς κατευθυνόταν προς τη Νορβηγία.

"Η πλατφόρμα κινείται πλέον ακυβέρνητη πιο αργά και η πορεία της έχει εξελιχθεί προς πιο ευνοϊκή κατεύθυνση", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιαν-Ερικ Γκίρμο, εκπρόσωπος της BP Νορβηγίας, στις 10.30 ώρα Ελλάδος. Ρυμουλκό που προσπάθησε να σταθεροποιήσει την πλατφόρμα απέτυχε, διότι η θύελλα κατέστησε την αποστολή του πολύ επικίνδυνη.

Εκατόν πενήντα εργαζόμενοι του ομίλου BP απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο προς γειτονικές εξέδρες, όμως 85 άνθρωποι παρέμειναν στις θέσεις τους.

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Valhall άρχισε το 1982. Το 35,95% ανήκει στην BP και το 64.05% στη νορβηγική θυγατρική της αμερικανικής Hess Corporation.

Η μέση παραγωγή της επρόκειτο να φθάσει τα 30.000 βαρέλια ημερησίως το 2015, ενώ τα αποθέματα ανέρχονται στα 248,1 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 6,95 δισεκατομμύρια κυβ.μ. φυσικού αερίου.