Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων για τις αιματηρές συγκρούσεις στην Καταλονία



Το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί από το πρωί στην Καταλονία περιέγραψε ένας Έλληνας που ζει και εργάζεται στη Βαρκελώνη τα τελευταία δύο χρόνια.

Όπως αναφέρει σε ιστοσελίδα, «ούτε μετά το τρομοκρατικό δεν είχε τόση αστυνομία» στην πόλη, ενώ έγινε και ο ίδιος μάρτυρας των βίαιων επιθέσεων της ισπανικής αστυνομίας εναντίον των διοργανωτών της ψηφοφορίας.

«Το πρωί που βγήκα να πάω στη δουλειά μου, πέρασα από περιέργεια από το εκλογικό κέντρο της γειτονιάς μου. Είχε πηδήξει η αστυνομία τα κάγκελα του σχολείου, μπήκαν μέσα, πήραν τις κάλπες και ο κόσμος απ’ έξω φώναζε. Η ισπανική αστυνομία τους έσπρωχνε. Αυτό το εκλογικό κέντρο έκλεισε. Δεν ψηφίζουν εκεί πια. Σε κάποια εκλογικά κέντρα υπάρχει καταλανική αστυνομία, η οποία προφανώς δεν επεμβαίνει. Σε κάποια άλλα υπάρχει η ισπανική αστυνομία η οποία έχει εντολή να επέμβει. Έχουν χτυπήσει αρκετούς», λέει σε ιστοσελίδα άλλος Έλληνας ο οποίος ζει και εργάζεται στη Βαρκελώνη τα τελευταία δύο χρόνια.

Όπως σημειώνει: «Ο κόσμος δεν φοβάται. Στα εκλογικά κέντρα οι ουρές είναι τεράστιες. Είναι ψύχραιμοι και ήρεμοι. Προσπαθούν να κρατήσουν όσα περισσότερα εκλογικά κέντρα ανοιχτά. Υπάρχει τεράστια αστυνομική δύναμη. Πετούν συνέχεια ελικόπτερα. Όταν έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα δεν είχε τόση μεγάλη αστυνομική παρουσία. Στην λεωφόρο Ντιαγκονάλ, σε εκλογικό κέντρο είδα τουλάχιστον είκοσι κλούβες με άντρες της ισπανικής αστυνομίας», εξηγεί ο ίδιος.

Ακόμη σημειώνει φίλος του Καταλανός φέρεται να του είπε πως: «Σημασία δεν έχει να ψηφίσουμε "ναι" ή "όχι" σημασία έχει να ψηφίσουμε» και προσθέτει πως ένας άλλος γνωστός του Καταλανός τόνισε: «Σαν αδέρφια δεν κάνουμε με τους Ισπανούς, ας είμαστε ξαδέρφια».

Τέλος, όπως λέει γνωστοί του από άλλες πόλεις της Ισπανίας αποδοκιμάζουν τους Καταλανούς αποκαλώντας τους ταραξίες.