Τρίτη 16 Ιουλίου 2024 -

Στους 33 οι νεκροί από τις πλημμύρες στις ΦιλιππίνεςΚατολίσθηση στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, ενώ άλλοι τρεις κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στις νότιες Φιλιππίνες, εξέλιξη που αύξησε στους 33 νεκρούς τον απολογισμό των θυμάτων σε όλη τη χώρα αφότου άρχισε να την πλήττει το τρέχον κύμα κακοκαιρίας τα Χριστούγεννα.

Στο μεταξύ οι αρχές συνεχίζουν ακόμη τις έρευνές τους για να εντοπίσουν περίπου είκοσι άνθρωποι μετά τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις του σαββατοκύριακου των Χριστουγέννων στο κεντρικό και το νότιο τμήμα του αρχιπελάγους των 110 εκατομμυρίων κατοίκων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τέσσερις άνθρωποι ψάρευαν χθες Τετάρτη σε ποταμάκι στην επαρχία Ανατολική Νταβάο, στη νήσο Μιντανάο, όταν καταπλακώθηκαν καθώς το σημείο όπου βρίσκονταν χτυπήθηκε από κατολίσθηση.

Ανασύρθηκε το πτώμα 62χρονου και είναι σε εξέλιξη έρευνες για να εντοπιστούν άλλοι τρεις άνθρωποι, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη Μάτι, ο Ερνέστο Γκρέγορε.

Σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν και πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργειών καταστράφηκαν, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Τα περισσότερα από τα θύματα βρίσκονταν στην επαρχία Δυτική Μισάμις, στο νησί Μιντανάο, όπου χάθηκαν τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους πνίγηκαν, ανέφερε η υπηρεσία. Τα υπόλοιπα θύματα βρίσκονταν σε ακόμη επτά επαρχίες.

Οι Φιλιππίνες συγκαταλέγονται στις χώρες του κόσμου που χαρακτηρίζονται πιο ευάλωτες στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής. Επιστήμονες προειδοποιούν πως οι καταιγίδες που πλήττουν το αρχιπέλαγος κάθε χρόνο θα γίνονται ολοένα σφοδρότερες, στο μέτρο που η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει.