Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Στον Άγιο Μαρτίνο την Τρίτη ο Μακρόν



Στις Υπήνεμες Νήσους, στον Άγιο Μαρτίνο, θα μεταβεί την Τρίτη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρασμα του καταστροφικού κυκλώνα Ίρμα.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να ταξιδέψει τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη για τον Αγίο Μαρτίνο. Θα φθάσει εκεί την Τρίτη το πρωί. Θα περάσει την ημέρα στη νήσο ώστε να μπορέσει να συναντηθεί με κατοίκους (…) και αξιωματούχους που εκλέγονται στη νήσο» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου των Ηλυσίων.

Το ταξίδι του Μακρόν στις πληγείσες περιοχές είχε ανακοινωθεί από την Πέμπτη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης και ιδίως σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας των κρατικών υπηρεσιών εν όψει του κυκλώνα.

Απαντώντας στην κριτική, ο υπουργός Εσωτερικών διατύπωσε την εκτίμηση ότι «το Κράτος, από την αρχή, αντιμετώπισε την κατάσταση». «Όμως, όταν πνέουν άνεμοι, οι ριπές των οποίων φθάνουν τα 380 χιλιόμετρα την ώρα, είναι προφανές ότι αντιμετωπίζεις μια πρωτοφανή καταστροφή, όπως αυτή που είδαμε» συμπλήρωσε.

Στον Άγιο Μαρτίνο, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 14 άνθρωπο από τον τυφώνα Ίρμα, οι 10 στο γαλλικό τμήμα και οι τέσσερις στο ολλανδικό τμήμα του νησιού.

Το ύψος των ζημιών εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ.