Τρίτη 30 Απριλίου 2024 -

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν – Ποιος ο ρόλος της Κίνας στην εξίσωση



Αρκετά ανήσυχη είναι η Κίνα, καθώς βλέπει να κλιμακώνονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά την εκτόξευση εκατοντάδων drone και πυραύλων από το Ιράν με στόχο να πλήξουν το Ισραήλ. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό ΥΠΕΞ καλούσε τα δύο μέρη να επιδείξουν ψυχραιμία, προσπαθώντας να διατηρήσει τον ρόλο του ειρηνοποιού στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε: «(Η Κίνα) καλεί τα σχετικά μέρη να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση για να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση». Από την άλλη , το Πεκίνο κάλεσε « τη διεθνή κοινότητα, ιδίως τις χώρες με επιρροή, να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα της περιοχής.»

Οι Κινέζοι δεν καταδίκασαν την επίθεση στο Ισραήλ

Παρά την ένταση που έχει δημιουργηθεί, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας δεν καταδίκασε τα αντίποινα του Ιράν, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση ως περιορισμένη και «πράξη αυτοάμυνας» και εκτίμησε την έμφαση που έδωσε η Τεχεράνη στο ότι «δεν στοχεύει περιφερειακές και γειτονικές χώρες.»

Κατόπιν τούτου, ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τη Μέση Ανατολή, Ζάι Τζουν, συναντήθηκε τη Δευτέρα με την Ιρίτ Μπεν-Αμπά Βιτάλε, πρέσβειρα του Ισραήλ στην Κίνα, και επανέλαβε την έκκληση του Πεκίνου για «άμεση κατάπαυση του πυρός και παύση των εχθροπραξιών» στη Γάζα, αλλά και τη «βαθιά ανησυχία» για την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων.

Αυξάνονται οι φόβοι για περιφερειακό πόλεμο – Οι ΗΠΑ ζητούν την παρέμβαση της Κίνας

Την ώρα που οι δυτικοί σύμμαχοι ζητούν από το Ισραήλ να αποκλιμακώσει, καθώς θεωρούν πως αν ξεκινήσει ένας πόλεμος με το Ιράν, αυτό θα οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό περιφερειακό πόλεμο.  Η Ουάσινγκτον θέλει να αποφύγει αυτό το σενάριο για αυτό και ζήτησε τη βοήθεια του Πεκίνου.

Μετά το χτύπημα στη Δαμασκό, από το οποίο, σύμφωνα με το Ιράν, σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο κορυφαίων Ιρανών στρατιωτικών διοικητών, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον Γουάνγκ – και άλλους ομολόγους του στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία – για να «καταστήσει σαφές ότι η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ότι οι χώρες θα πρέπει να παροτρύνουν το Ιράν να μην κλιμακώσει», σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Κίνα να επηρεάσει το Ιράν από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Κίνα έχει μεγάλη επιρροή στο Ιράν αλλά διστάζει να παρέμβει

Για άλλη μία φορά οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να μεσολαβήσει

Πόση επιρροή ασκεί η Κίνα στο Ιράν – Τι λένε οι αναλυτές

Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ άρχισαν να τίθενται και πάλι ερωτήματα σχετικά με το πόση επιρροή ασκεί η Κίνα στην Τεχεράνη, αλλά κατά πόσο το Πεκίνο επιθυμεί να μετατρέψει το πολιτικό του κεφάλαιο σε επιρροή.

Καταρχήν, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN,  η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν την τελευταία δεκαετία και αγοράζει το 90% των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας, παρέχοντας σανίδα σωτηρίας έναντι των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ. Επίσης κινεζικές επιχειρήσεις παρέχουν στο Ιράν εξοπλισμό ασφαλείας και επιτήρησης.

«Η Κίνα έχει μεγάλη δυνητική επιρροή στο Ιράν»

«Στα χαρτιά, η Κίνα έχει μεγάλη δυνητική επιρροή στο Ιράν», δήλωσε ο William Figueroa, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Groningen στις Κάτω Χώρες. Ανέφερε δε ότι «Η εργαλειοποίηση των εμπορικών σχέσεων, ειδικά με έναν τόσο προβεβλημένο τρόπο, θα υπονόμευε την ευρύτερη περιφερειακή στρατηγική της, για την ανάπτυξη στενών οικονομικών δεσμών σε όλο τον Παγκόσμιο Νότο.»

Από την άλλη πλευρά, οι σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Τεχεράνης είναι ήδη τεταμένες από τη «χρόνια υποεπένδυση της Κίνας στο Ιράν» παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις και τις προηγούμενες προσπάθειες να επηρεάσει την ιρανική πολιτική σχετικά με τις επιθέσεις των Χούτι, δήλωσε ο Φιγκερόα. «Αν και χαίρονται να παίζουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις, η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν πραγματική καταναγκαστική ισχύ στην περιοχή και εξακολουθούν να ενδιαφέρονται κυρίως για εμπορικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες. Το γνωρίζουν αυτό και δεν είναι πρόθυμοι να υπερβάλουν εαυτόν με τον τρόπο που πιστεύουν ότι έχουν κάνει οι ΗΠΑ.»

Και ενώ η Κίνα ανησυχεί ειλικρινά για τον κίνδυνο που εγκυμονεί μια ευρύτερη σύγκρουση για τις επενδύσεις και το εμπόριό της στην περιοχή -ιδιαίτερα για τις ενεργειακές συμφωνίες της-, πιστεύει ότι η βασική αιτία βρίσκεται στη σύγκρουση στη Γάζα. «Ως εκ τούτου, βλέπει την πραγματική λύση όχι στο να συγκρατήσει η Κίνα το Ιράν, αλλά μάλλον στο να συγκρατήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το Ισραήλ και να οδηγήσουν τη σύγκρουση σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων που θα περιλαμβάνει μια λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Figueroa.

Γιατί η Κίνα δεν καταδικάζει το Ιράν για την επίθεση

Ο Yun Sun, διευθυντής του προγράμματος για την Κίνα στη δεξαμενή σκέψης Stimson Center με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η Κίνα είναι απρόθυμη να καταδικάσει το Ιράν για τα αντίποινα, επειδή βλέπει την Τεχεράνη ως θύμα.

«Νομίζω ότι οι Κινέζοι είναι ιδιαίτερα συμπαθείς στο Ιράν δεδομένης της δικής τους εμπειρίας από τον αμερικανικό βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κίνα δεν καταδικάζει το Ιράν», δήλωσε ο Σουν.